Tuesday , 12 December 2017
Terbaru

(Teknologi) Kedudukan Laman Anda di Alexa.

Mungkin ini adalah artikel pertama saya berkaitan dengan teknologi. Teknologi kali ini berkaitan dengan internet. Tahukah anda berapakah kedudukan laman anda di Alexa? Apa tu Alexa? Secara ringkasnya Alexa adalah sebuah laman yang merekodkan kedudukan setiap laman web di internet. Kedudukan yang dimaksudkan di sini ialah populariti blog anda. Jika Google di kedudukan no.1, facebook di kedudukan no.3, berapa pula kedudukan blog anda? Lihat kedudukan blog WanWMA di bawah.

alexa

Perhatikan anak panah berwarna hijau (klik pada gambar untuk ke web Alexa), itulah kedudukan blog WanWMA. 1 juta lebih..hohoho..amat jauh berbeza dengan blog-blog yang terkenal. Perhatikan ayat pada graf yang disediakan,’Not in top 100,000‘. Maknanya tak termasuk dalam ranking 100,000 ke bawah. Sebenarnya jika blog atau laman web kita tersenarai di bawah 100,000 bermakna blog kita tu memang mesra search engine dan jugak terkenal. Kalau tak agak ketinggalan la jawabnya.

Sebenarnya pada 2 bulan yang lepas laman ini masih dikedudukan 2juta ke atas, hampir saja dengan 3juta. Namun setelah digodek-godek oleh saya selama kurang lebih 2 bulan, blog ini telah turun ke tangga 1,030,436. Dan angka ini sentiasa menurun hampir setiap hari.  Saya memang sedang mengejar untuk turunkan ranking blog ini ke angka 1juta ke bawah. Rasanya 1 minggu lagi saya akan berjaya mencapai ranking itu! Huhuhu..

Jika anda perasan, dalam gambar tu ada ditunjukkan peningkatan blog ini dalam masa 3 bulan iaitu sebanyak 160%. Ini adalah peningkatan yang amat kecil. Saya ada lagi satu laman yang meningkat sehingga 2300% dalam masa 3 bulan. Berbeza besar bukan! Peningkatan ini amat bergantung kepada cara anda memonopoli search engine, mungkin lain kali saya boleh cerita pasal perkara tu..huhuhu

Bagaimana nak tengok tiap2 hari ranking blog ini tanpa perlu ke website alexa? Caranya mudah jer, tengok anak panah bewarna merah. Download la toolbar percuma yang disediakan. Ia amat membantu anda melihat perkembangan blog anda setiap masa. Selain itu anda juga dapat melihat populariti blog-blog lain yang anda lawati. Ok, selamat mencuba!

23 comments

  1. kalau xnk toolbar tu, ada 1 lg cara.. letak badge Alexa kat blog sbb script badge tersebut ada fungsinye utk kedudukan ranking blog kite..
    .-= Anarm menulis diblognya tentang.. Twitter bagi aku hadiah =-.

  2. Set homepage browser ke blog.. So bila tiap2 kali kita open browser dah dpt 1 hit.. Lagipun alexa cuma kira 1 hit per ip.. Klau nk gila up alexa pi pkai proxy byk2.. Wakakkaka..
    .-= KertaZ menulis diblognya tentang.. Teringin nak buat theme WordPress sendiri? =-.

  3. Bila nak masuk dalam ranking 100,000..Fehh..
    .-= Abu Samah menulis diblognya tentang.. FENOMENA facebook =-.

  4. wah hebat gak kenaikan ranking blog kamu
    huhuhu
    agak memberi motivasi untuk teh menaikkan lagi ranking blog teh
    .-= teh menulis diblognya tentang.. Special Thanks to Mr Zelo =-.

  5. Assalamualaikum wanwma,

    wah kira hebat ler tu dah 1 juta lebih. Blog Mantra pun baru 3 juta kebawah (dah lama tak cek, ntah2 dah naik hehehe). Tahniah bro wan. Semoga blog akan turun lagi ke bawah dari sejuta (bawah 100000 ke.. mana tau?)

    raya nak dekat nih. Bro dah beli baju raya ke belum?

  6. Salam ceria sihat kaya bahagia,

    Tq, nak try tengok gak le…..
    .-= redha menulis diblognya tentang.. 3 PERINGKAT DOA (sambungan 3) =-.

  7. dlm dunia ini ada beribu-ribu lemon blog, jadi kita sebagai manusia, naluri ingin tahu tu sentiasa memuncak..ingin tahu di manakah diri kita terselit di antara ribu-ribu lemon tersebut..hehehe

    dulu masa guna blogspot – PR 4, alexa juta-juta
    tapi bila guna wp domain sendiri – PR 3, alexa dlm 300,000

    tak faham kenapa..

    bab SEQ tu Kak Jie tak pandai.. redah je

    • blog kak jie memang dah femes, tak syak lagi.

      Alexa tu menunjukkan kedudukan laman kita dalam jutaan laman yang ada di dunia maya ni.

      PR pulak merupakan populariti page kita tu. berapa kali ia dilawati dan berapa femeskah ia.

  8. Alexa tu, bukan ke nama sebuah band indon..hoho.. 😉
    .-= kakeru menulis diblognya tentang.. Saat Berkali Aku Bangkit =-.

  9. syok… da lame xpasang gadjet alexa ni. try usha jgk blog blogger tkenal tanahair. kujie2, topo, life4hire,knizam,rohaizad… siap leh check keyword lagi.. hu3…
    .-= JHafiz menulis diblognya tentang.. Kayuh Perlahan² =-.

  10. The experienced thesis writing should propose their history dissertation referring to this good post, so, students find the really reliable dissertation writing and buy a dissertation there.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*