Monday , 25 September 2017
Terbaru

(Informasi) Apa itu Industrial Design?

Seringkali apabila saya menyebut bidang pelajaran saya iaitu Industrial Design atau Rekabentuk Industri masih ramai yang terpinga-pinga. Baru-baru ni semasa asyik menonton video di youtube, saya terjumpa video tentang Industrial Design. Saya dah lama meninggalkan bidang ini, namun minat di hati masih bercambah. Tanpa segan silu saya pun menonton video tersebut…sedih rasa bila tengok video tu. Walaupun ia hanya memaparkan gambar2 produk tapi ia telah membuatkan saya terkenang kisah-kisah zaman bergelar student…teringat pulak kat kawan2 (hari ni ada sorang yang buat kenduri kahwin).

samjilbert

Berbalik kita kepada Industrial Design. Bidang ini adalah satu bidang kreatif yang menekankan rekabentuk dalam sesebuah penghasilan produk, hiasan, kenderaan, perabot dan sebagainya. Ia lebih kepada membaikpulih produk sedia ada berbanding rekacipta. Sebagai contoh jika anda perhatikan banyak produk2 yang telah dihasilkan kini direkabentuk kembali dengan rekabentuk yang lebih mesra pengguna. Inilah tanggungjawab perekabentuk industri selain memastikan produk itu memiliki rekaan yang cantik dan menarik.

Saksikan video di bawah untuk mendapat pemahaman yang lebih luas…

9 comments

  1. Assalamualaikum wan.

    Posting di atas menarik.

    Dunia kreatif ini memang tiada sempadan. Meliputi setiap inci kehidupan kita. Bermula dari “keperluan hidup “hinggalah kepada “kehendak hidup” yang tiada batasan.

    Kreativiti adalah nadi kemajuan dunia ini.

    Sebagaimana wan,
    Saya juga teringat semasa menjadi designer (corporate identity) lebih sedekat yang lalu.

    Zaman begitu pantas berputar. Perubahan berlaku hampir setiap saat. Beruntunglah mereka yang peka terhadap perubahan dan selalu membuka minda kepada idea/konsep/strategi baru

    Moga kita lebih kretif untuk design impian kita.

    Salam ceria & inspirasi

    Fathuri
    “pemburu impian”
    http://www.fathuri.com
    http://www.fathuri.ws

  2. design memang best.

    aii teringat kawan kahwin ke? wanwma bila plak hoho
    .-= waka menulis diblognya tentang.. Berniaga pasal suka duit =-.

  3. cantek la sy pun tngah ambik subjek nie..x reti 2 lagi rendering..
    .-= areniq menulis diblognya tentang.. SALAM RAYA =-.

  4. Yup, saya mmg amik subjek nih. Nama course pun cad/cam eng, klu sehari tak menatap software 3D tu mmg tak sah la kut..huhu.. Even subjek2 tu agak menyeksakan, tp once design kita menjadi, pergh..heboh la sekampung rasanya.

    Tak campur lagi subjek robotics. Klu dicampur-adukkan semua, mmg bley buat robot sndiri la kut..hoho.. Tp masa keje, takder la buat pelik2 sgt design pun. Yg ada based on design sedia ada. Klu wat yg baru pun, hasil renovate benda lama…langsung tak mencabar kan..?ai ai…apa nak wat, huhu… 😉
    .-= kakeru menulis diblognya tentang.. Special Report: Boleh Bantu Saya? =-.

  5. best kalau design kita yang kita anggap anggan2x berjaya dicipta..
    .-= Mus menulis diblognya tentang.. Perlukah Blog Aku Dijenamakan Semula? =-.

  6. yup semua orang tak tau apa itu rekabentuk industri…. tapi subject ni rock and best sebab lecture suka keluar soalan2 pelik time assmnt.. pernah ditanya soalan kenapa sterika ni mcm kapal selam… jawapan dia futuristik…hahahhahaha

  7. asalamualaikum

    saya perlukan bantuan utk adik bongsu saya yg masih tak jumpe tempat praktikal.. die study bidang rekabentuk industry kat poli pasir gudang
    harap sesiapa yg berkenaan tahu dimana tempat sesuai utk latihan industry boleh maklumkan disini atau emel kan saya radzee@live.com

  8. E-One(Al Ba'atul)

    Assalamualaikum..

    industri product design mmg best giler… klu da amik course nie…wah mmg byk idea yg di keluarkan..yg xdew idea jd adew…mmg giler2 punyer idea..tp klu da jd setiap apew yg kitew design perhhhh!!!!pertapa bngga nyew..hehehehe… IPD la yg terbaik!!!!!..hahahaha….

  9. Thank you for the good writeup. It in reality was once a
    leisure account it. Glance complex to far brought agreeable from
    you! However, how could we communicate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*