Wednesday , 28 June 2017
Terbaru

Memetik Madah Dakwah Di Taman Syurga

Ramai orang bertanya, bagaimana mahu menulis sesuatu yang berfaedah, berfikir tentang idea-idea dakwah untuk dikongsikan dalam blog, Facebook, Twitter dan sebagainya? Jawapannya ialah dengan ilmu. Kita tidak perlu tunggu sehingga menjadi seorang yang alim, menjadi ustaz atau seorang ulama untuk mula menyampaikan dakwah. Namun kita perlu berhati-hati menyebarkan dakwah supaya ia tidak bertentangan dengan syariat Islam. Maka petiklah ilmu-ilmu dakwah itu ... Read More »

Ibadah Dan Doa Wanita Ketika Haid

Soalan; Ustaz, Saya ada kemusykilan tentang haid wanita. Apa yang saya tahu perempuan dalam haid dilarang melakukan puasa dan sembahyang, mengaji Alquran. tetapi tiada larangan untuk berzikir dan berdoa. Soalan saya, boleh tak ustaz tolong berikan hujah iaitu dalil al-Quran/Hadis tentang haid yang menjelaskan perkara diatas. Sekian terima kasih. Jawapan; 1. Telah ijmak (sepakat) para ulamak bahawa wanita yang dalam ... Read More »

Sampul Raya – Beri Duit Raya Sambil Sampaikan Pesanan Dakwah

Nota: Jualan Sudah Ditutup! Kami telah menghasilkan sampul raya istimewa untuk tahun 2012 ini. Sampul raya ini dihiasi dengan lukisan kartun yang cantik yang dapat menarik perhatian penerimanya. Terdapat 2 rekabentuk yang berbeza, satu kartun wanita muslimah dan satu lagi kartun budak lelaki. Sesuai untuk diberikan kepada kanak-kanak lelaki dan wanita. Setiap design dilengkapi dengan kata-kata nasihat sebagai madah dakwah. ... Read More »

Gambar Islamik Untuk Facebook Timeline Anda

Sempena di bulan Ramadhan yang mulia ini, admin ingin berkongsi grafik-grafik menarik berkaitan Islam untuk anda gunakan dalam Facebook Timeline anda. Hiaskan Facebook anda dengan gambar-gambar menarik ini. Semoga ia dapat sedikit sebanyak menggambarkan betapa kita seronok menyambut Ramadhan. InsyaAllah… KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD SEMUA GAMBAR Read More »

Gambar & Video Menarik Tentang Ramadhan

Alhamdulillah… Ramadhan menjelma lagi. Syukur kepada Allah kerana kita masih diberi peluang untuk berjumpa dengan Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan. Bulan yang penuh kemulian. Bulan di mana Syurga merindui ahlinya. Semoga kita tergolong dikalangan ahli syurga. InsyaAllah… Kali ini admin ingin kongsikan video dan gambar-gambar menarik yang diperolehi dalam internet. Baca, ambil manfaatnya dan sebarkan kepada orang ramai untuk turut ... Read More »

Tempat Yang Mungkin Akan Turunnya Nabi Isa

Ini adalah merupakan suasana sebelah dalam masjid Umawi yang berada di Dimasyq, Syria ketika masih belum berlaku kebangkitan rakyat Syria. Menurut hadis, di masjid inilah Nabi Isa akan turun untuk memerangi Dajjal ketika akhir zaman. Sabda Nabi Muhammad: “Ketika Allah telah mengutus al-Masih Ibnu Maryam, maka turunlah ia di menara putih di sebelah timur Dimasyq dengan mengenakan dua helai pakaian ... Read More »

Pakai Tudung Pada Wajah, Mata, Suara Dan Hati

Menutup aurat bukan sekadar menutup rambut di kepala. Sekurang-kurangnya ada empat perkara yang mesti ditutup dengan “tudung”. 1. “Tudung” pada wajah. Jangan dibuat wajahnya sengaja mengundang fitnah, berhias dengan tujuan tabarruj iaitu menampakkan perhiasan dan kecantikan untuk tatapan mata orang ramai. Kecantikannya khusus untuk suami, bukan pameran untuk lelaki ajnabi. 2. “Tudung” pada mata. Jangan matanya memandang lelaki lain selain ... Read More »

Aurat : Antara Hati Dengan Amalan

DON’T JUDGE A BOOK BY ITS COVER Ungkapan ini kerap saya dengari, saya yakin anda juga mungkin kerap mendengarnya. Kata-kata dari wanita yang tidak menutup aurat yang sering mendakwa bahawa hatinya baik dan suci walaupun ia berpakaian seksi serta mendedahkan aurat. “Orang wanita bertudung pun banyak yang jahat hari ini, berzina, khalwat dan macam-macam lagi” Katanya memberi buah fikirannya. “Malah, ... Read More »

Diganggu Syaitan Ketika Sakaratul Maut

Iblis dan Syaitan akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka, dan yang paling dahsyat ialah sewaktu akhir hayat iaitu ketika sakaratul maut. Syaitan mengganggu manusia sewaktu sakaratul maut disusun menjadi 7 golongan dan rombongan. Hadith Rasulullah s.a.w.. menerangkan, yang bermaksud: “Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan Syaitan ... Read More »

My Qalam – Pen Al Quran Digital Yang Diluluskan Oleh 35 panel dari JAKIM

Pen Al Quran Digital kini bukan lagi suatu yang asing dikalangan masyarakat Malaysia. Alhamdulillah.. Seronok melihat perkembangan teknologi dalam membangunkan produk-produk yang untuk kemudahan umat Islam. Walaupun mungkin teknologi asal yang dibangunkan itu bukan dihasilkan oleh orang muslim, tetapi tiada salahnya apa yang baik dimanfaatkan oleh sesiapa sahaja. Sejak akhir-akhir ini kita dapat lihat ramai orang menjual Al Quran Digital samada ... Read More »

9 Petua Capai Doa Mustajab

BERIKUT antara sembilan petua daripada Rasulullah untuk mencapai doa mustajab: 1. Anas bin Malik meriwayat kan bahawa Rasulullah bersabda: “Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.” 2. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: “Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka ... Read More »

4 Perkara Yang Allah Sembunyikan Dari Kita

Sesungguhnya Allah S.W.T menyembunyikan empat perkara dalam empat keadaan : 1) Disembunyikan redha-Nya pada ketaatan hamba-Nya. Maka janganlah menghina amal yang remeh dan sedikit, kemungkinan ada pada amal tersebut terdapat redha Allah tanpa diketahui. 2) Disembunyikan kemurkaan-Nya pada kemaksiatan hamba-Nya. Maka janganlah memperkecilkan dosa yang kecil, kemungkinan terdapat kemurkaan Allah yang tidak diketahui. 3) Disembunyikan juga waktu dikabulkan doa. Maka ... Read More »

Download Kartun Muslimah Cantik

Assalamualaikum.. Sempena hari lahir pemilik CahayaIslam.net pada hari ini (25/06/2012), saya ingin menghadiahkan kepada pembaca semua karya lukisan saya yang dihasilkan sepanjang mengusahakan dakwah Kempen Aurat Saya Maruah Saya. Semoga dengan kartun-kartun ini anda boleh manfaatkan untuk tujuan yang baik. Jika mahu digunakan untuk perniagaan juga tidak mengapa. Semoga rezeki anda semua diberkati Allah. InsyaAllah.. Sila download mana-mana lukisan yang ... Read More »

8 Surah Untuk Anak

Telah menjadi adat Melayu, surah atau ayat-ayat dalam Al-Quran dijadikan sebagai azimat, diamalkan untuk mendapat sesuatu dan seumpamanya tetapi dalam masa yang sama meninggalkan arahan Allah yang lain. Sebagai contoh, mereka solat tetapi tidak menutup aurat, mereka mengaku Islam tetapi menolak undang-undang Islam dan seumpamanya. Sebagai umat Islam kita perlulah memartabatkan Al-Quran itu sendiri selain dari mengamalkan beberapa potong ayat di dalamnya ... Read More »

Perbezaan Kubur Antara Lelaki Dengan Wanita

Isteri : “Abang… Boleh sayang tanya? Suami: Yer sayang nak tanya apa? Isteri : “Sayang pelik la abang.. Kenapa syarat dalam Islam.. Bila lelaki meninggal dunia.. Kuburnya digali sedalam 5 kaki… Tapi kubur wanita.. Berlainan digali sedalam 7 kaki?” Suami : oOoo.. InsyaAllah senang ja jawapannya tue.. (sambil tersenyum).. Kalau nak tau Islam nie agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab ... Read More »

18 Sebab Jin Merasuk Manusia

WANITA suka bersolek dan gemar berpakaian mendedahkan aurat sasaran utama golongan jin untuk dipikat. Salah seorang imam Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, dalam setiap tubuh manusia ada jin dan makhluk halus itu sentiasa berusaha mempengaruhi kita mengikut telunjuk mereka. Pendakwah bebas lulusan Universiti Al-Azhar itu berkata, ramai manusia tidak menyedari tindak-tanduk ... Read More »

Jawapan Allah Kepada Mereka Yang Berkata ‘Belum Dapat Hidayah’

Di dunia… “Bila ko nak berubah?” “Belum datang seru (hidayah)” Di akhirat… “Kalaulah Allah bagi petunjuk (hidayah) kepadaku (di dunia dahulu), sudah pasti aku termasuk dalam kalangan orang-orang yang bertaqwa” [39:57] Allah jawab di Akhirat, “Sesungguhnya keterangan-keteranganKu telah datang kepadamu, tetapi kamu yang mendustakannya, malah kamu menyombongkan diri dan termasuk orang2 yang kufur (engkar)” [39:59] Hakikatnya… “Dan orang-orang yang BERSUNGGUH2 ... Read More »

Yang Perlu Anda Tahu Tentang Israk Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika’il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam (‘alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan “khatimin nubuwwah”. Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ... Read More »

Yang Salah Bukan Cinta, Tetapi Cara Menzahirkannya

Dalam surah ar-Rum ayat 21 Allah menyatakan, “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran.” ISLAM menggariskan akhlak yang terbaik untuk merealisasikan percintaan sesama lelaki dan perempuan yang ... Read More »

12 Tidur Yang Sunat Dikejutkan

Mengejutkan orang yang tidur disunatkan sekiranya orang itu tidur dalam keadaan berikut: Pertama: Seorang yang tidur di masjid dan waktu solat sudah tiba. Ini berdasarkan hadis Abu Bakrah ra, beliau berkata: “Aku keluar bersama Nabi saw untuk menunaikan solat subuh. Beliau tidak lalu pada mana-mana lelaki melainkan akan menyerunya untuk solat atau menggeraknya untuk solat dengan kakinya.” (Hr Abu Daud ... Read More »