Tuesday , 12 December 2017
Terbaru

(Motivasi) Berfikir Sekarang!

Ambil sebatang pen  dan sehelai kertas kemudian tulis, ‘Apakah perkara yang aku buat sekarang membawa manfaat di masa depan?’ Baguslah kalau jawapannya ialah YA! Tapi sila semak balik, manfaat yang macam mana? Inilah maksud tajuk artikel ini, ‘Berfikir Sekarang’. Andainya anda seorang pelajar universiti, berfikirlah bermula dari sekarang apa perkara yang boleh  memberi manfaat kepada anda selain belajar? Jika anda ... Read More »

(Motivasi) Bekerjasama Bukan Bergantung!

Suatu masa dulu ketika bekerja di syarikat swasta, saya memang hanyalah pekerja biasa yang hanya melakukan kerja seperti mana diarahkan. Jika tiada sebarang kerja, apa lagi…macam korang semua la jugak! Mengular sana sini, bersembang, tertido (bukan sengaja nak tido, tapi dah bosan sangat sampai tertidur) dan seumpamanya. Tapi hidup saya berubah….. dengan kesungguhan saya menyertai MLM dan minat untuk berniaga, ... Read More »

(Teknologi) Kedudukan Laman Anda di Alexa.

Mungkin ini adalah artikel pertama saya berkaitan dengan teknologi. Teknologi kali ini berkaitan dengan internet. Tahukah anda berapakah kedudukan laman anda di Alexa? Apa tu Alexa? Secara ringkasnya Alexa adalah sebuah laman yang merekodkan kedudukan setiap laman web di internet. Kedudukan yang dimaksudkan di sini ialah populariti blog anda. Jika Google di kedudukan no.1, facebook di kedudukan no.3, berapa pula ... Read More »

(Agama) Apa Itu Bidaah?

Pada bulan Mac 2009 saya pernah menulis artikel tentang cara menyebut salam dengan betul. Dari situ timbulnya satu soalan dari komentar tentang soal bidaah. Katanya ingin mengetahui soal bidaah seperti tahlil yang tidak dilakukan di zaman nabi tetapi diamalkan oleh kita pada zaman sekarang. Amalan tahlil juga tidak dinyatakan dalam Al-Quran dan As Sunnah katanya inginkan penjelasan lanjut. Dalam usaha ... Read More »

(Motivasi Perniagaan) Langkah Pertama

Perniagaan…ramai orang ingin menceburi diri dalam bidang ini. Namun, apakah langkah pertama yang perlu diambil? Adakah ianya ialah belajar tentang perniagaan? Buka kedai pertama? Mula menumpulkan wang? Baca buku motivasi? Berkawan dengan ahli perniagaan? Atau anda ada pendapat lain yang lebih tepat? Saya ada jawapannya berdasarkan pengalaman yang saya lalui selama ini. Saya belajar banyak perkara dalam MLM pertama dan ... Read More »

(Motivasi) Sahabat

Pada asalnya artikel ini adalah artikel bertajuk 15 Sebab Kenapa Mereka Gagal, namun saya dah terbabas menulis berkaitan persahabatan. Maka dengan ini saya tukar tajuk di atas dan akan menyambungnya lagi lain kali. InsyaAllah….artikel kali ini berkaitan pengalaman saya dengan seorang rakan suatu masa dahulu. Suatu kejadian yang banyak mengajar saya erti motivasi dan persahabatan. Kisah seorang rakan sewaktu saya ... Read More »

(Agama) Pengharaman Poco Poco Dari Email Yang Salah!

Saya terbaca banyak perkara tentang Poco-poco yang diharamkan. Namun pengharaman itu tiada bukti sahih dan bukan dijatuhkan oleh badan berwajib. Ia cuma dinyatakan oleh sebuah email yang tidak tahu siapa penulisnya, di mana dia mendapat fakta, apakah butinya dan sejauh mana kebenarannya.  Bagaimanapun email ini telah tersebar luas dalam internet samada melalui email mahu pun blog. Inilah email yang saya ... Read More »

(Motivasi) Akhirnya Aral Melintang Juga…

Baru saja sehari saya keluarkan artikel tentang perniagaan yang bertajuk Pastikan Dua, niat di hati memang ingin berkongsi kepada para pembaca untuk memastikan masing-masing bersedia dengan satu ‘backup plan’ sekiranya diberhentikan kerja secara mengejut. Jika tiada aral melintang, memang anda boleh mula untuk bersedia dari sekarang. Bagaimana jika aral melintang? Pada hari yang sama saya menulis post bekernaan, rakan saya ... Read More »

(Perniagaan) Pastikan Dua!

Dalam undian yang dibuat oleh para pengunjung blog ini, nampaknya artikel tentang perniagaan menjadi pilihan ramai. Walaupun tak ramai yang mengundi, ia dah cukup untuk menunjukkan saya perlu lebihkan artikel tentang perniagaan. Baik, apa maksud pastikan dua di atas? Sebelum menjawab soalan ini mari kita membuat sedikit analisis. Katakan sekarang anda sedang bekerja makan gaji. Anda selesa bekerja di sana, ... Read More »

Ada Apa Dengan Kemerdekaan Malaysia?

Sebenarnya banyak perkara yang ingin saya tulis, tetapi saya rasa gambar lebih baik untuk menjelaskan maksud yang ingin disampaikan. Terlebih dahulu mari kita fahamkan apakah sebenarnya maksud merdeka. Mengikut kamus dewan, ‘merdeka’  bermaksud bebas, lepas, berdiri sendiri dan tidak bergantung kepada orang lain.. Apakah pula maksud bebas kepada masyarakat Malaysia yang merdeka pada hari ini? Ada pelbagai gambar yang boleh ... Read More »

Tolong Saya….

Bolehkah anda beritahu saya, jika anda ingin membaca blog ini…apakah perkara yang paling anda suka? Tolong bantu saya untuk menyediakan maklumat berguna dan digemari ramai. Sudi-sudilah mengundi di sini untuk melihat keputusannya! Terima kasih….. Undian Anda Amat Bermakna! Read More »

(Perniagaan) Mana Lagi Banyak 100 atau 1000

Kali ini kita akan berbincang berkaitan perniagaan. Namun ilmu ini bukanlah khas buat ahli perniagaan sahaja, ia amat sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengetahui sebuah kuasa yang dapat menjadikan anda seorang Power Rangers yang berjaya! Kalau tanya budak darjah satu pun tahu kot yang 1000 memang lebih banyak dari 100. Soalan ini sebenarnya berkaitan tentang kualiti, bukan kuantiti. Kita ... Read More »

Badan Kita Anugerah Yang Perlu Dijaga

Ini adalah artikel pertama berbentuk kesihatan dalam blog ini. Dah lama sebenarnya nak tulis tentang kesihatan… Betulkan, badan kita adalah anugerah yang perlu dijaga. Tapi malangnya persepsi masyarakat kita hari ini ramai yang silap. Tengok balik, di antara kita ada yang kurus, gemuk, hensem (macam saya ni..hehe..tipu), dan berbagai-bagai lagi ciptaan Allah yang diberikan kepada manusia. Malangnya ramai di antara ... Read More »

3 Kesukaan Nabi…

Di sini saya ingin kongsikan perbualan Rasulullah dengan para sahabat tentang 3 kesukaan mereka masing-masing dalam dunia ini. Nabi Muhammad SAW bersabda, “Di atas dunia ini aku suka akan 3 perkara:” 1- Wangi-wangian. 2- Isteri yang soleh. 3- Ketenangan semasa solat. Lalu Saidina Abu Bakar menyampuk..’Wahai Rasul Allah, aku juga mempunyai 3 kesukaan dalam dunia ini!” Read More »

Job Overload

Sekarang pukul 1:55pagi, saya masih tak leh tido kerana jiwa ni tak tenang…bukan sebab teringatkan awek ( dia pun bukan nak ingat kat kita pun), tapi kerana memikirkan terlalu banyak kerja yang perlu disiapkan dalam masa 1 minggu ni.  Atas sebab ini saya berjaga malam ini untuk memastikan keadaan kerja saya esok lebih teratur dan tersusun rapi. Job Overload atau ... Read More »

No.1 Dari 100 Tokoh Paling Berpengaruh Di Dunia

Jika disebut sebagai manusia no.1 atas muka bumi ini, siapa lagi kalau bukan nabi kita, Nabi Muhammad SAW. Hal ini jelas dikemukakan oleh seorang tokoh bukan Islam Michael H. Hart.  Michael H. Hart adalah seorang ahli sejarah, pakar matematik dan pakar astronomi. Beliau telah menulis dan menerbitkan sebuah buku bertajuk The 100 pada tahun 1978. Buku ini kemudiannya diterbitkan semula ... Read More »

Saya Tidak Percaya Adanya Tuhan!

Tajuk di atas bukanlah kenyataan yang saya keluarkan, tetapi ia adalah petikan dari sebuah email yang dihantar ke majalah Maskulin. Saya petik artikel ini dari majalah Maskulin isu Ogos 09. Dalam banyak2 artikel yang terdapat dalam majalah Maskulin isu ini, saya amat tertarik untuk berkongsi dengan anda semua sebuah kisah yang amat tragis menimpa seorang rakan kita yang sudah tidak ... Read More »

Kisah Motivasi daripada Sylvester Stallone

Kisah Sylvester Stallone ini dipetik daripada buku “Master Your Mind, Design Your Destiny, tulisan Adam Khoo”. credit to: http://tinyurl.com/nt37a5 Pada kemuncak kariernya, Stallone adalah salah seorang pelakon yang menerima bayaran tertinggi di Hollywood. Dia menerima sehingga 20 juta dolar Amerika bagi sebuah filem. Adakah Stallone bernasib baik? Adakah dia seorang pelakon yang mempunyai bakat semula jadi? Adakah dia berada di ... Read More »

Minyak Oh Minyak…

Berita dari Kosma beberapa hari lepas… http://www.kosmo. com.my/kosmo/ content.asp? y=2009&dt=0420&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm PPIM dakwa pam laju keluarkan sedikit minyak KUANTAN – Jika bil air tinggi disebabkan air yang dipam bersama tekanan udara, demikian juga ketika mengisi minyak di stesen minyak. “Pam dengan perlahan kita dapat banyak minyak. Pam dengan laju, dapat sedikit,” demikian dakwa Pengurus Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor ... Read More »