Wednesday , 23 August 2017
Terbaru

Koleksi Fakta

Kali ini saya ingin berkongsi sedikit fakta menarik yang mungkin diluar pemikiran kita. Kesemua fakta ini tidak semestinya tepat, tetapi bila ia telah diiktiraf sebagai fakta, ini bermaksud kenyataan yang dikeluarkan ini semuanya berlandaskan kajian dan penelitian yang mendalam. Buka mata, buka minda, usah biarkan fikiran kita sempit dengan idea dan pendapat sendiri sahaja. Jom peningkan kepala dengan fakta2 menarik ... Read More »

(Pendidikan) Apa Akan Jadi Dengan Budak Ni?

Dulu saya pernah jugak jadi cikgu sementara. Memang kelakar dan kesian tengok cara budak-budak zaman sekarang jawab soalan. Ehem…budak sekarang? Sama jer sebenarnya dari dulu lagi…patut la dalam kajian ada menyatakan bahawa golongan yang paling ramai mengalami stress adalah guru. Mana tak stress, korang try la baca apa yang salah sorang student ni jawab… Klik gambar untuk lihat dengan lebih ... Read More »

Sup Tulang Yang Dah Di Makan

Sekadar renungan…. …….buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun: Read More »

Kalau Allah Baik, Kenapa Cipta Neraka?

Artikel ini dipetik dari masej yang saya terima di Facebook. Terima kasih diucapkan kepada si penulis (tidak tahu siapa) atas kisah yang banyak memberi pengajaran ini! Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yangmelaksanakan dasar ‘Membangun Bersama Islam’, kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan ... Read More »

(Motivasi) Ubah Sebelum Berubah

Sebelum sampai ke satu-satu destinasi, kita akan melalui beberapa langkah dan tempat yang kadang-kadang mahu tak mahu kita terpaksa lalu juga. Tapi yang pasti sebelum tiba ke tempat tersebut, kita akan mulakan dengan berfikir untuk ke sana. Kita akan merealisasikan 80% daripada apa yang kita fikirkan. Contoh jika nak makan, kita akan fikir nak makan dahulu kemudian barulah kita makan, ... Read More »

(Motivasi) Jangan Jadi Diri Sendiri

Sering kita terdengar ungkapan ‘Be yourself!’ atau jadilah diri sendiri, betul tak? Sebelum tu jom kita semak balik, bolehkah kita jadi orang lain? Tak kira macam mana kita buat, kita tetap adalah diri sendiri. Jadi tidakkah ungkapan itu seperti kata-kata bodoh? Tak juga, kita sebenarnya perlu faham ungkapan itu sebenarnya untuk siapa. Jika anda seorang penyanyi, kemudian anda cuba menampilkan ... Read More »

(Motivasi) Apa Yang Saya Impikan

Artikel ini adalah coretan bab dari tajuk Bagaimana Hendak Mengubah Hidup. Semak artikel lepas sebagai rujukan: Pengenalan Kenapa Perlu Berubah Mendalami Rasa Apa Yang Saya Impikan? Setiap orang mempunyai impian, setiap orang ada cita-cita tersendiri. Tapi sehingga kini tak ramai yang berjaya merealisasikan impian masing-masing. Jika ditanya mengapa impian itu tidak berjaya dicapai, 1001 sebab boleh dijadikan alasan. Usah peduli ... Read More »

(Motivasi) Mendalami Rasa

Artikel ini adalah coretan bab dari tajuk Bagaimana Hendak Mengubah Hidup. Semak artikel lepas sebagai rujukan: Pengenalan Kenapa Perlu Berubah Mendalami Rasa Cuitan rasa untuk berubah kini menjadi ruting harian kita. Kita tahu kenapa perlu berubah dan kita mahu berubah. Namun jalan menujunya masih agak pudar untuk ditelusuri. Usah khuatir, mahu berubah memerlukan masa dan pengorbanan yang banyak. Sebelum kita ... Read More »

(Motivasi) Kenapa Perlu Berubah?

Sambungan dari artikel lepas : Bagaimana Mengubah Hidup Anda? Sebenarnya perasaan kita yang ingin berubah dari masa ke semasa itu adalah suatu anugerah yang indah. Kita diberi peluang oleh Allah untuk merasai perasaan ingin menjadi lebih baik dan mengubah hidup ke arah kesempurnaan. Saidina Ali RA pernah berpesan: Celakalah sesiapa yang hari ini lebih buruk dari kelmarin, dan esok lebih ... Read More »

(Motivasi) Bagaimana Mengubah Hidup Anda?

Zahirnya… Kelihatan seorang lelaki termenung di sebuah jendela, duduk di atas kerusi malas dan seperti kebanyakan lelaki lain, rokok sentiasa menjadi peneman. Sering saya melihat keadaan seumpama ini. Kadang-kadang situasi ini sering juga menimpa diri, cuma bezanya saya tidak merokok… Tidak kira lelaki atau wanita, kadang2 kita terusik dengan perjalanan hidup kita. Rasa dibelenggu masalah, kesusahan, kesempitan dan pelbagai igauan ... Read More »

Jangan Bergaduh Balik Raya Rumah Siapa

Sebuah kisah pengajaran yang diceritakan oleh seorang rakan online kita. Cerita berkisar tentang ketaatan yang sebenarnya menurut Islam. Ikuti kisah ini: Setiap kali menjelang Ramadhan tergiang-giang suara ibu yang rasanya baru saja saya dengar walaupun telah berlaku berbelas tahun. Di antara tazkirah ibu yang amat saya ingat ialah ketika bulan puasa selepas bersahur sementara menunggu waktu Solat Subuh ibu akan ... Read More »

(Motivasi Perniagaan) Membaca Email Berguna Yang Tak Guna!

Setiap hari apabila membuka internet, lazimnya ramai dikalangan kita yang mula dengan menyemak email (tapi sekarang ramai gak yang chek Facebook frst). Sebagai seorang yang ingin menjalankan perniagaan internet, kita mungkin tidak terlepas dari menerima email bertalu-talu dari peniaga-peniaga internet lain  samada dari dalam mahupun luar negara. Keadaan ini telah menyebabkan kita mengalami pembaziran masa yang kita sendiri pun tidak ... Read More »

Perniagaan Kandungan Mobile

Jika perniagaan internet adalah sesuatu perkara yang ‘baru’ buat saya, perniagaan kandungan mobile adalah sesuatu yang dilihat ‘untuk masa depan’. Namun sering saya tekankan dalam blog ini tentang apa yang ingin dilakukan di masa depan perlulah difikirkan pada hari ini dan pastikan dua perkara yang anda lakukan dalam satu masa. Syukur kepada tuhan, dalam usaha saya memperkembangkan perniagaan online, saya ... Read More »

(Motivasi) Jika Bukan Anda, Siapa Lagi?

Menjadi seorang yang bertanggungjawab menguruskan banyak perkara bukanlah perkara yang mudah. Namun saya masih ingat kata-kata dari isteri seorang jutawan yang amat berjaya. Katanya: ‘Saya tak tahu kalau bukan suami saya, siapa lagi yang sanggup berkerja seperti beliau!’ Kenapa beliau berkata begitu? Sebabnya beliau sentiasa menghina suaminya ketika zaman kemelesetan mereka. Beliau juga pernah mintak cerai. ..namun si suami tetap ... Read More »

(Perniagaan) Bagaimana Firefox menghasilkan wang?

Firefox sebagaimana yang diketahui ramai adalah salah satu aplikasi percuma yang digunakan oleh jutaan orang. Mungkin anda juga sedang melayari internet dengan menggunakan Firefox seperti mana saya sekarang. Tapi pernahkah anda terfikir bagaimana pencipta atau orang yang menguruskan Firefox ini beroleh pendapatan? Pernahkah anda membayar apa2 sahaja yang anda gunakan apabila menggunakan aplikasi ini? Bagi saya tidak pernah walaupun 1 ... Read More »

(Kesihatan) Fakta Seksual

Ehem..dah lama betul saya tidak menulis artikel tentang kesihatan. Mungkin ini adalah artikel ke dua tentang kesihatan. Ini pun saya dapat dari email seorang rakan perniagaan online yang arif tentang hubungan kelamin. Semua yang dinyatakan ini adalah fakta. Dan fakta ini perlu diambil oleh kita sebagai ilmu tambahan. Ia mungkin boleh membantu kita dalam banyak perkara berkaitan seksual dan hubungan ... Read More »

(Informasi) Apa itu Industrial Design?

Seringkali apabila saya menyebut bidang pelajaran saya iaitu Industrial Design atau Rekabentuk Industri masih ramai yang terpinga-pinga. Baru-baru ni semasa asyik menonton video di youtube, saya terjumpa video tentang Industrial Design. Saya dah lama meninggalkan bidang ini, namun minat di hati masih bercambah. Tanpa segan silu saya pun menonton video tersebut…sedih rasa bila tengok video tu. Walaupun ia hanya memaparkan ... Read More »

(Teknologi) Era Baru Bateri AA/AAA

Sejak bertahun atau mungkin berabad lamanya, kegunaan bateri tidak pernah menjadi bahan yang kita boleh abaikan. Ia amat diperlukan dalam kehidupan harian kita yang malas ni. Maklum la..nak tukar siaran TV pun pakai remote control, nak pasang aircond pun guna remote juga, benda alah ni semua kalau ada bateri barulah dia hidup. Jam dinding pun kena guna bateri juga. Statistik ... Read More »

(Umum) Salam Aidilfitri

Syukur Alhamdulillah…setelah sebulan berpuasa kita semua masih bernafas untuk menyambut hari raya. Ramai juga orang yang tidak berpuasa, tetapi sambutan raya mereka melebihi orang yang berpuasa pulak. Sedih rasanya melalui Ramadhan kali ini..lain yang dirancang diawal ketibaan Ramadhan…lain pula jadinya diakhir Ramadhan. Amalan yang diharapkan dapat ditingkatkan sseolah-olah hanyalah gurauan…hiisss…entahlah… Read More »

(Semasa) Perlukah Malaysia & Indonesia Bersengketa?

Saya berkunjung ke beberapa blog rakan dan mendapati fanomena caci memaki di antara rakyat Malaysia dan Indonesia semakin merebak. Kutuk-mengutuk, sumpah seranah dan saling salah menyalahi antara satu sama lain menjadi amalan bangsa masa kini. Persengketaan ini bermula dari kesalahan segelintir individu dengan individu yang lain. Namun diperbesarkan dengan menggunakan hak bangsa masing-masing! Kerana sifat ego dan lagak yang mendahului ... Read More »