Monday , 23 October 2017
Terbaru

Motivasi Kerja Oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah

‘Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan ‘biasa’ dan ada datang dengan perasaan serba tak kena ‘.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan ‘biasa’ saja, hasilnya adalah ‘biasa’ saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti ... Read More »

Koleksi Fakta 2

Entri kali ini adalah sambungan daripada entri lepas iaitu Koleksi Fakta. Mengetahui fakta-fakta menarik ini membantu kita menambahkan ilmu pengetahuan dan membuka mata hati merasai kebesaran Allah. Sama-samalah kita mengambil manfaat dari fakta yang dianggap benar seperti mana kajian yang telah dibuat. Selamat Membaca! Tahukah Anda Bahawa: Angel falls di Venezuela adalah air terjun tertinggi di dunia pada ketinggian 3,212 ... Read More »

Idea Buat Duit 2.3

Ini adalah sambungan daripada artikel dahulu yang mana kita membincangkan tentang OPM. Anda boleh semak artikel tersebut di sini. Kali ini kita akan bicara pula tentang OPE atau Other People Effort dan boleh juga kita kira sebagai OPT atau Other People Time, maksudnya ialah Masa atau Tenaga orang lain. Apa kaitannya tentang OPE atau OPT dengan cara buat duit? Jom ... Read More »

Kawan Lelaki…

Suatu pengalaman yang pernah saya lalui suatu ketika dahulu. Masa tu saya adalah seorang pelukis potret yang biasa melukis di pasar malam. Setiap kali melukis saya akan edarkan bisnes kad. Pada kebiasaannya, 100 keping kad habis dalam masa 2-3 jam saja. Kad memang laku, bisnesnyer tak macam pun..hohoho.. Ramai yang ambil kad saya tu bukan nak tempah potret atau apa-apa ... Read More »

Hantaran Pertunangan

Ehem..ehem..apabila saya membuat entri ini, tentu ada saja rakan-rakan nakal yang akan mengusik saya. Maklum la saya ni masih membujang..hohoho..sebenarnya entri ini pernah saya keluarkan dalam blog lama saya. Saya sengaja update kembali di sini sebagai peringatan untuk diri sendiri. Bagi mereka2 yang masih membujang seperti diri ini, boleh la planning slow2 untuk masuk meminang mana2 gadis idaman hati, tak ... Read More »

Ustaz Azhar Idrus

Mungkin nama ini sudah tidak asing lagi bagi sesetengah daripada anda. Dengar nama ini saja anda dah terasa nak tergelak dan berguling-guling ketawa..hohoho..tetapi kepada sesiapa yang masih tidak tahu dan tidak kenal siapa itu Ustaz Azhar Idrus, dalam entri kali ini saya akan bercerita sedikit tentang diri beliau. Saya bukanlah kenal rapat sangat dengan Ustaz Azhar Idrus ni, saya tak ... Read More »

Idea Buat Duit-2.2

Dalam artikel Idea Buat Duit yang lepas kita telah membincangkan sedikit perkara berkaitan Masa, Wang, Produk, OPM dan OPE. Sebelum ini apa yang kita sentuh dalam artikel lepas adalah tentang bagaimana golongan yang menghadapi masalah untuk menghasilkan pendapatan tambahan melalui perniagaan. Masalah-masalah utama yang dimaksudkan itu pula ialah masa, wang dan produk. Untuk itu saya mencadangkan 2 istlah penting dalam ... Read More »

Idea Buat Duit-2.1

Ehem..artikel pertama dari saya untuk tahun 2010 dimulakan dengan cara buat duit lagi! Hohohoho..semoga pembukaan artikel tentang cara buat duit ni mampu memberikan saya dan anda duit yang lebih comel dan banyak gitu! Huahahaa..cakap pasal duit ni memang ramai orang suka! Betul tak? Mana taknya, kalau kita tak cari duit, bank pulak sibuk cari kita mintak duit! Macam la banyak ... Read More »

Idea Buat Duit-1

Sudah lama rasanya tak berceloteh tentang perniagaan dan cara-cara buat duit. Patutlah saya rasa duit semakin kurang, huhu..apa kata kali ni kita menambahkan kembali duit dalam minda kita dengan pelbagai idea buat duit yang menarik! Duit itu kadang2 seperti magnet, apabila betul cara kita berfikir..ia akan datang sendiri dengan comelnya. Ehem..adakah duit itu comel? Kalau tak kenapa semua orang sukakan ... Read More »

Jika Tiada Kerja

“Boringnyer…….!!!!” Ehem..tak ada kerja boleh menyebabkan kita mengeluh panjang. Tapi yang peliknya, bila ada kerja, dikeluhnya kerja terlalu banyak, bila tiada kerja dikeluhnya pula bosan dan sebagainya. Namun di mana-mana pun kita perhati, ramai orang lebih suka duduk saja dari bekerja. Mari kita semak balik corak hidup kita. Orang yang berjaya bukan main lagi cari masa lapang untuk melakukan rancangan ... Read More »

Tak Pandai Bukan Tak Boleh

Dalam kehidupan harian kita, kita sering melihat perkara baru yang kita perasan ianya ada peluang untuk dikembangkan. Jika bukan untuk dikembangkan sekalipun, kita mungkin terasa minat untuk mendalami perkara tersebut. Tetapi sayang, impian itu cuma angan-angan sahaja. Kenapa ia hanya menjadi angan-angan? Kerana sifat kita yang suka menyalahkan diri sendiri. Apabila nampak sesuatu yang agak sukar atau sesuatu diluar bidang ... Read More »

Menghargai Sebelum Dihargai

Mungkin sudah banyak perkara yang kita lakukan dengan seikhlas hati. Tapi sehingga kini ia langsung tidak menunjukkan sebarang pancaran kejayaan. Apatah lagi untuk dihargai oleh orang lain? Agaknya tidak keterlaluan jika saya kata orang asyik dok menunding jari menyalahkan kita, tak kiralah apa pun yang kita buat. Kalau sekarang kita sedang mengusahakan sesuatu kerja yang akhirnya tidak berjaya, kita akan ... Read More »

Kerjasama Dengan Diri Sendiri

Bak kata Wonder Pets, “Apa yang penting, bekerjasama!” Ehem..kalau boleh bekerjasama dengan Wonder Pets kan senang. Sentiasa gembira dalam apa jua keadaan sekalipun. Sentiasa memberi kerjasama yang baik setiap masa! Namun realitinya tidaklah begitu mudah. Pada kebiasanya, kita lebih terdedah dengan percakapan berbanding tindakan. Maksud saya, apabila diminta bekerjasama ramai yang berkata boleh, ok, no hal, tiada masalah dan sebagaimana. ... Read More »

Jangan Fikir Terlalu Banyak

Memang pun! Berfikir itu perlu, perancangan itu wajib tetapi bertindak itulah sebenarnya langkah pertama untuk berjaya. Ramai diantara kita takut macam siput sedut apabila ingin bertindak. Padahal apa pun tak berlaku lagi. Kenapa agaknya kita takut? Jawapannya kerana terlalu banyak berfikir. Kita mahukan sesuatu itu perfeks. Kita tidak mahu lakukan sebarang kesilapan, kita tidak mahu gagal, kita tidak mahu kalah ... Read More »

Kita Bukan Selalunya Kuat

Betullah…kan, kita bukannya selalu kuat, ada kalanya kita dibelenggu pelbagai masalah, adakalanya macam-macam dugaan datang dan ada kalanya kita rasa seolah-olah tidak berguna langsung. Segala rancangan dan tindakan kita seolah-olah satu pun tidak berguna. Ia seperti sia-sia sahaja. Saya masih ingat seorang pakar motivasi yang saya minati iaitu ANTHONY ROBBIN pernah ditanya, bagaimana beliau boleh kekal gembira dan kelihatan bahagia ... Read More »

(Motivasi) Kerja Kotor Yang Bersih

Pada hari raya (Aidil Adha) ke-2 baru-baru ini, ketika mandi di awal pagi, saya terasa girang dan gembira. Perasaan ini membuatkan saya tiba-tiba rajin mencuci tandas. Maklum la..mood cuti (walaupun kerja sendiri, time orang cuti, saya pun terasa gak mood cuti tu..huhu..). Masa cuci mangkuk tandas, tipu la kalau tak ada percikan-percikan ‘bunga api’ terkena pada bahagian badan. Bagaimana pun ... Read More »

(Agama) Kisah Sebutir Kurma

Selesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniat ziarah ke mesjidilAqsa. Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma dari pedagang tua di dekat mesjidil Haram. Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihat sebutir kurma tergeletak didekat timbangan. Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahim memungut dan memakannya. Setelah itu ia langsung berangkat menuju Al Aqsa. 4 ... Read More »

(Kesihatan) Sembelit

USUS KOTOR, PUNCA PELBAGAI PENYAKIT ! Toksin dan Sembelit Pengamalan Cara Hidup Moden dan Pengumpulan Toksin. Cara kehidupan zaman moden adalah kurang sihat hasil dari pencemaran udara, air dan makanan yang dipenuhi dengan pelbagai toksin. Makanan seharian yang diambil oleh kita pada zaman moden mengandungi protein dan lemak haiwan yang tinggi. Ditambah pula dengan cara hidup yang kurang bersenam telah ... Read More »

(Umum) Didik Anak Kita Mulai Sekarang

Post kali ini sekadar ingin berkongsi sedikit langkah dan pesanan dari para kekasih Allah tentang cara mendidik anak. Anak-anak adalah zuriat dan pewaris kita di masa hadapan. Meskipun kita telah meninggal dunia, saham yang dilakukan oleh anak-anak masih sampai kepada kita. Saham yang dimaksudkan ialah dosa dan pahala. Read More »

(Motivasi) Berani Bukan Saja Untuk Menang!

Setiap kali kita menghadapi saat sukar dalam menentukan kejayaan, kita sering di sematkan dengan satu kekuatan untuk menghadapinya. Kita berkata, “Aku perlu berani!” Ya! Benar sekali! Kita perlu berani dalam menghadapi segala rintangan untuk berjaya dan menang. Tetapi apa yang terjadi sering kali membuatkan kita kaku untuk terus berusaha mencapai kejayaan. Kerana realiti hidup telah menetapkan bahawa kita akan lebih ... Read More »