Wednesday , 23 August 2017
Terbaru

Maaf, Terlupa Nak Bagitahu Pasal Desktop Kalendar Percuma April 2010

Assalamualaikum… Beberapa hari lepas saya telah menyiapkan sebuah wallpaper kalendar percuma april 2010 tapi terlupa untuk memaklumkan kepada rakan-rakan pembaca blog ini. Huhuhu…wallpaper kalendar percuma tersebut dihasilkan khas untuk blog kedaikreatif.com. Tema untuk lukisan kalendar kali ini ialah keluarga bahagia. Saya menghasilkan tema ini atas permintaan fan kedaikreatif.com di facebook. Rasanya tidak perlulah saya berceloteh panjang di sini. Anda boleh ... Read More »

6 Minggu, 6 Bulan dan 6 Tahun Selepas Kahwin…

Buat masa ini saya sedang aktif menyiapkan sebuah produk digital berkaitan grafik. Oleh itu masa amat mencemburi saya ketika ini. Ketika mencari-cari bahan untuk produk saya, saya terjumpa artikel ini..agak menarik dan menyeronokkan untuk dibaca. Jom berhibur! SebelumTido: 6 minggu:  Selamat Tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach. 6 bulan:  Tolong matikan lampu tu, silau aah. 6 tahun:  Sana sikit lah… ... Read More »

APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA

Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, orang kita begitu gah dan taksub dengan budaya ‘pandang ke barat’. Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk ... Read More »

Teman Lelaki Pernah Terlanjur, Apa Harus Saya Buat?

Soalan: Salam wan, ni 1st time say bace blog awak. sy xtau samada wan pernah mengeluarkan artikel berkaitan dgn masalah ini. tp sy cume nak pendapat wan. skrg sy sedang bercinta dgn kwn sekolah (A) sy. kami dh lama kenal, rumah dkt kg pun dekat2. family sy mmg dh lama kenal family A. kami kenal dh lama, tp br 2 ... Read More »

Langkah Membina Hubungan Baik Dengan Pelanggan

Pengguna internet adalah orang yang hauskan bahan-bahan yang mempunyai ‘nilai’ kepada mereka. Tidak kira samada bahan tersebut berbentuk video, ebook, audio, gambar, perisian, penulisan dan seumpamanya. Mereka mencari jawapan kepada masalah yang sedang melanda diri mereka. Kadang-kadang mereka tiada sebarang masalah, tetapi mereka suka mendapatkan ilmu-ilmu dan maklumat-maklumat baru yang mungkin bermanfaat bagi mereka. Berniaga di internet memerlukan kemahiran yang ... Read More »

Kenali Diri Dan Kerjaya Yang Diminati

Soalan: Saya ni seorg yang pendiam dan kurg bersosial.saya meminati bidang math,fizik dan kimia.tetapi saya tidk tahu apa pilihan kerjaya yg sy ada kerana sikap sy yg pendiam ini.saya juga seorg yg pemalu dan sukar berkata2 jika berdepan dengan orang ramai.boleh bantu saya? Sebenarnya masalah ini melanda ramai anak-anak muda diluar sana. Meskipun pelbagai motivasi dan sesi kaunseling telah diadakan ... Read More »

Iblis Penyuluh Jalan

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid. Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu, dan, LAGI, berjalan menuju masjid. Dlm perjalanan kembali ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! ... Read More »

Siapakah Sai Baba

Laki-laki ini memiliki kemampuan menghidupkan orang mati, menyembuhkan orang lumpuh dan buta, bahkan mampu menurunkan hujan dan mengeluarkan tepung dari tangannya. Ia juga mampu berjalan melintasi belahan bumi dalam sekejap, menciptakan patung emas, merubah besi menjadi emas, dan banyak lagi berbagai fitnah yang ditunjukkan oleh Sai Baba kepada ribuan orang – bahkan – jutaan yang datang dari berbagai suku bangsa ... Read More »

Jika Hidup 65 Tahun, Mungkin Hanya 2 Tahun Kita Gunakan Untuk Sembahyang!

‘DEMI MASA’ Manusia selalu terlupa 1 hari = 24jam Satu TAHUN = 12 Bulan = 52 Minggu = 365 Hari = 8760 Jam = 525600 Minit 31536000 Detik/saat Distribusi normal manusia meninggal dunia (tahun) <> 70th 60th – 70th (65th) Chart. Kebanyakan manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti). Puratanya manusia meninggal ± 65 th.. Read More »

Macam Mana Nak Hilangkan Rasa Curiga Pada Suami?

Kali ini kita akan berbincang bagaimana anda sebagai seorang isteri menghilangkan rasa curiga di dalam hati terhadap suami anda. Soalan ini ditanya oleh seorang pembaca blog ini, InsyaAllah saya akan cuba memberikan pandangan terbaik. Selain itu, saya harap para pembaca blog ini juga memberikan sedikit pandangan dan idea bernas yang boleh sama-sama kita manfaatkan! Soalannya, Macam mana hilangkan ragu2 hati ... Read More »

Puasa Sunat Dan Jemputan Makan

Alhamdulillah..kali ini saya menerima soalan dari seorang pembaca blog ini dan dapat memberikan maklum balas dengan segera. Terima kasih kepada yang bertanya. Kita teruskan dengan soalannya: Ustaz… Saya ingin bertanya beberapa soalan berkenaan puasa sunat. 1.      Kawan kat office buat jamuan makan, mereka ajak makan, saya pulak puasa sunat zulhijjah, saya memang niat sangat nak puasa sunat zulhijjah ... Read More »

Ciri-ciri Organisasi Cemerlang

Saya menerima satu soalan dari seorang pembaca blog ini yang bertanyakan tentang kretiria sebuah organisasi cemerlang. Terima kasih kepada yang bertanya. Sesebuah organisasi pada kebiasaannya berkait rapat dengan pengurusan syarikat. Manakala syarikat pula pada kebiasaannya berkait rapat dengan perniagaan. Bila menyentuh soal perniagaan, banyak perkara yang boleh dianggap sebagai kritikal dan perlu dititik beratkan. Bermula dari Misi dan Visi, strategi, ... Read More »

Desktop Kalendar Mac 2010 Percuma Dari Kedaikreatif.com

Bulan 3 2010 adalah bulan di mana cuti sekolah akan berlangsung. Pada bulan ini ramai pasangan muda-mudi mengikat tali pernikahan. Sebagaimana saya, anda mungkin juga mendapat banyak jemputan ke kenduri kahwin saudara mara dan rakan-rakan. Bagi saya agak sukar untuk mengingati kesemua tarikh yang telah ditetapkan oleh mereka. Oleh yang demikian saya mengambil keputusan untuk menghasilkan desktop kalendar Mac 2010 ... Read More »

Adakah Kita Sedang Menyertai Program Buat Duit Yang Haram?

Sejak kebelakangan ini terdapat terlalu ramai rakan2 FB saya menyertai program buat duit di internet. Saya amat gembira dgn usaha masing2 dalam mencari rezeki dan pendapatan sampingan. Namun adakah program yang disertai itu disahkan oleh majlis fatwa kebangsaan? Atau dengan kata lainnya adakah ia HALAL? Selama ini ramai org tertipu dgn skim cepat kaya. Mungkin skim cepat kaya nampak begitu ... Read More »

Menangis Mengingatimu…

Begitu banyak kisah hidup baginda dipahat menjadi sejarah agung yang tak mungkin kita lupakan. Di kesempatan ini, mari kita renungkan kembali sebuah kisah baginda dengan seorang pengemis Yahudi.. httpv://youtu.be/xVohCq2yTyM Klik play video di atas untuk membaca sambil mendengar muzik. “Wahai saudaraku, jangan engkau dekati Muhammad. Dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir. Apabila kalian mendekatinya kalian ... Read More »

Tan Sri Robert Kuok Hock Nien – Orang Kaya No.1 Malaysia

Kali ini saya ingin berkongsi kisah seorang tokoh yang menjadi orang no. 1 terkaya  di Malaysia. Jika anda ada cita-cita seperti saya iaitu untuk menyaingi kekayaan Bill Gate ( hahaha), anda perlu saingi orang ini terlebih dahulu! Hohoho…. “Beliau sungguh teliti, bercita-cita tinggi dan tak banyak cakap, mudah didampingi. Pertuturannya lemah lembut, sopan dan tertib. Kalau kita tak setuju dengan ... Read More »

Menguruskan Kerja Menggunakan Peta Minda

Tentunya pembaca blog WanWMA adalah orang-orang yang sentiasa memandang ke depan dan mempunyai idea, rancangan, strategi dan pelbagai tugasan yang direncanakan. Keadaan ini memaksa kita sentiasa merancang tugasan dengan teliti dan kemas. Mungkin setiap orang di antara kita mempunyai corak yang berbeza dalam mengendalikan idea dan pengurusan kerja masing2. Bagaimanapun saya ingin kongsikan satu cara yang mungkin praktikal untuk sama-sama ... Read More »

Sungai Di Dalam Laut

Saya tidak mahu bercerita panjang tentang perkara ini kerana artikel ini dipetik dari blog orang lain. Anda boleh membaca keterangan lanjut mengenai perkara ini di blog tersebut. Klik di sini. Bagaimanapun, marilah kita sama-sama mengucapkan kalimah yang membersarkan Allah di atas setiap ciptaan-Nya. Di bawah adalah video yang menunjukkan sungai di dalam laut yang dinyatakan seperti tajuk di atas. Lihat ... Read More »

Anda Sedang Usahakan Perniagaan Kecil Atau Berpotensi?

Hampir setiap hari saya menerima email, iklan di FB dan macam-macam bentuk pengiklanan yang menjanjikan pulangan wang cepat, mudah dan banyak. Pada kebiasaannya saya akan delete atau remove terus iklan seperti ini. Tetapi kadang-kadang saya akan membacanya juga untuk melihat potensi, strategi dan testimoni pengguna dan penjual. Bagi saya, ada di antara sistem perniagaan, produk dan pelan yang dikemukakan sangat ... Read More »

3 Soalan 1 Penampar

Ada seorang pemuda yang lama belajar di luar negeri kembali ke tanahair dengan angkuh dan sombong. Di dalam benak kepalanya telah lama tersimpan 3 pertanyaan yang dianggapnya tiada siapa yang boleh menjawab. Satu hari beliau bertemu seorang imam tua di kampungnya: PEMUDA: Pak imam apakah boleh menjawab pertanyaan-pertanyaan saya? PAK IMAM : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan ... Read More »