Monday , 23 October 2017
Terbaru

Kesilapan Di Hari Raya Yang Boleh Mendatangkan Dosa

Aidilfitri yang disambut dengan penuh kemuliaan adakalanya bertukar menjadi saham dosa. Perkara ini berlaku kerana sikap kurang prihatin terhadap sesetengah amalan yang dilakukan sepanjang musim perayaan. Jom semak kesalahan-kesalahan yang disenaraikan di bawah untuk mengelakkan kita dari mengamalkannya. Semoga Aidilfitri yang mendatang dipenuhi keberkatan dan rahmat dari Ilahi. InsyaAllah.. Read More »

Kad Raya Kartun Muslimah (Untuk Ahli)

Buat ahli blog saya, kali ini saya akan hadiahkan kepada anda kad raya muslimah. Kad raya ini disediakan dengan file PSD iaitu file Adobe Photoshop. Dengan itu boleh letakkan nama, ucapan dan ubah rekabentuk grafik kad ini sesuka hati. Terdapat 10 kad semuanya. Buat pembaca blog biasa, saya berikan 2 kad percuma di bawah untuk anda gunakan bagi menghantarkan ucapan ... Read More »

Betulkah Kita Tidak Menanggung Dosa Orang Lain?

Telah tersebar satu fahaman bahawa manusia tidak menanggung dosa orang lain. Lalu ramai orang berpegang pada fahaman ini dengan menggunakan ayat di bawah: ….dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain.? (Surah al-An`am 6:164) Ayat ini sebenarnya membawa maksud seseorang yang melakukan dosa sendiri hanya akan menanggung dosa itu sendiri, orang lain tidak akan bertanggungjawab terhadap dosanya. Sebagai ... Read More »

Kanak-kanak Si Penjual Kuih

Hari itu selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan. “Abang nak beli kuih?” katanya sambil tersenyum. ... Read More »

Semua Yang Tutup Aurat Masuk Syurga Ke?

Sebelum ini saya terbaca soal jawab antara wanita bertudung dengan yang tidak bertudung dalam bentuk teks. Kali ini ada orang kreatif telah mengubah soal jawab itu menjadi sebuah perbincangan hangat menerusi Facebook. Tertarik dengan jawapan dan cara penyampaian yang diberikan, saya postkan kembali soal jawab tersebut di blog ini. Read More »

Titisan Air Mata Kerana Tangan Si Ibu

Ketika ibu saya berkunjung, ibu mengajak saya untuk shopping bersamanya kerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidak suka pergi membeli belah bersama dengan orang lain, dan saya bukanlah orang yang sabar, tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusat membeli belah tersebut. Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita, dan ibu saya mencuba sehelai demi sehelai ... Read More »

Cara Bayar Zakat Fitrah Dengan SMS Untuk Pengguna Celcom & Maxis

Lembaga Zakat Selangor (LZS) meneruskan komitmen pembayaran zakat fitrah melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) dengan kerjasama syarikat telekomunikasi Celcom dan Maxis. Pembayaran zakat melalui SMS ini telah bermula sejak Ramadan tahun 2008 (1429H) lagi. Penggunaan SMS telah dibenarkan mengikut keputusan fatwa berhubung cadangan pembayaran zakat fitrah melalui pembayaran elektronik; Pembayaran zakat fitrah melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) Pra Bayar dan ... Read More »

Wallpaper Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2011

Alhamdulillah… Kita telah melalui beberapa hari ibadah puasa di tahun 2011. Syukur kepada Allah kerana sehingga kini kita masih diberi kesihatan dan kekuatan untuk meneruskan ibadah ini. Kali ini saya ingin menghadiahkan kepada semua pembaca blog ini wallpaper Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Tahun 1431 / 2010 M yang di rekabentuk dan dilukis oleh saya sendiri. Read More »

LELAKI juga RAMAI yang MASUK NERAKA

Kalau dilihat secara renungan makrifat, terdapat satu hadis Nabi Muhammad s.a.w. yang menceritakan pengalaman baginda bertemu Allah SWT di Sidratul Muntaha malam Israk Mikraj, di mana Allah SWT telah memperlihatkan kepadanya keadaan wanita yang kebanyakan mereka dihumban dalam api neraka lantaran beberapa kesalahan semasa berada di dunia. Read More »

Maksud Bacaan Dalam Solat

Dikalangan kita ada orang-orang yang telah berpuluh tahun menunaikan solat tetapi sehingga hari ini masih belum mengerti maksud setiap bacaan dalam solat itu sendiri. Hal ini terjadi kerana kita kurang mengambil berat tentang makna bacaan tersebut. Padahal dengan memahami bacaan dalam solat, ia dapat membantu kita untuk lebih khusyuk menunaikan solat. Buat mereka yang ingin memahami bacaan dalam solat, teruskan ... Read More »

Keikhlasan Yang Sesat!

Baru-baru ini saya bertemu dengan seorang lelaki tua untuk menguruskan beberapa hal. Sebagai orang muda saya tidak bercakap banyak sebaliknya mengiakan sahaja apa jua yang dinyatakan oleh pak cik itu. Sedang asyik berbicara soal dunia, tiba-tiba pak cik itu mula menyelit unsur-unsur agama dalam pertuturannya. Kata-katanya mengecewakan saya apabila beliau menyentuh hal berkaitan solat. Katanya: Read More »

Soal Jawab Puasa

Sempena bulan Ramadhan kali ini, marilah kita menambah ilmu pengetahuan tentang ibadah puasa. Pengetahuan ini penting untuk menjaga amalan puasa kita. Selain itu kita juga boleh berkongsi ilmu ini kepada mana-mana orang yang musykil dalam ibadah puasanya. Di bawah ini tersenarai 43 soal jawab tentang puasa dan 39 pautan untuk soal jawab puasa di laman web yang lain. Semoga artikel ... Read More »

Niat Puasa Dan Doa Berbuka Puasa

Alhamdulillah… Allah masih panjangkan umur kita untuk bertemu dengan bulan Ramadhan yang mulia. Kehadiran Ramadhan dapat dirasai setahun sekali sahaja. Oleh itu mungkin ada diantara kita yang telah lupa niat dan doa berbuka puasa. Mari kita baca kembali niat dan doa yang saya sediakan ini: Read More »

Cara-cara Melayan Suami

Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap kepulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian.Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami. Read More »

Orang-orang Yang Menanggung Dosa Kerana Seorang Wanita

Dosa seorang wanita yang tidak menutup aurat dan melakukan maksiat tidak ditanggung olehnya seorang sahaja. Tetapi beliau turut mengheret puluhan orang lain yang akan menanggung dosa bersamanya. Adakalanya si wanita ini berkata: ‘Aku tidak menutup aurat itu aku punya pasal la! Bukan aku menyusahkan kamu pun!’ Sebenarnya beliau silap! Dek kerana dirinya yang tidak menutup aurat, beliau telah membuatkan orang-orang ... Read More »

Tambah Anak Untuk Bercerai

Sepasang suami isteri yang sudah menikah selama 7 tahun dan memiliki 3 orang anak, terlibat dalam sebuah pertengkaran hebat. Begitu hebatnya pertengkaran mereka, sehingga akhirnya mereka memutuskan untuk bercerai, mengakhiri kehidupan rumah tangga mereka secepat mungkin. Read More »

Bertudung Tetapi Memikul Dosa

Saya pernah membaca petikan seorang artis yang menjawab soalan tentang pandangannya berkaitan pemakaian tudung. Soalan itu ditanya kepada beliau kerana beliau berlakon menjadi seorang gadis alim yang memakai baju kurung sopan lengkap dengan tudung. Ulasan beliau lebih kurang begini: Read More »

Dosa Pahala Facebook Kita Sebelum & Selepas Mati

Hari ini hampir semua orang di antara kita punyai akaun Facebook. Namun berapa orang yang menilai dan mengambil berat tentang sumbangan saham pahala atau dosa yang sedang berjalan dari profile Facebook masing-masing? Ada orang berkata, ‘Eh, aku main FB suka-suka jer, tak kan berdosa kot?’. Kita harus faham setiap saat dalam hidup, kita tidak akan terlepas dari 6 keadaan iaitu: Read More »

Diancam Untuk Dimalukan & Disebarkan Gambar Bogel Oleh Kekasih.

Salam.. Saya ingin meminta sedikit pendapat tentang masalah yang sedang saya hadapi sekarang ini. Saya ingin memutuskan hubungan dengan teman lelaki dan bertaubat. Ttetapi dia tidak mahu lepaskan saya. Sepanjang perhubungan, dia sering meminta saya melayan kehendak nafsunya. Malah dia juga turut meminta gambar-gambar tidak berpakaian dari saya. Saya terpaksa ikut kehendaknya kerana dia sering mengugut akan ke rumah saya ... Read More »

Kajian CIA Dalam Menghadapi Kebangkitan Islam….TERBONGKAR AKHIRNYA….

Civil Democratic Islam Sebuah buku kajian CIA yg dkeluarkan oleh agensi National Security Research Division (RAND) yg btajuk Civil Democratic Islam: Partners, Resources, Strategies menunjukkan betapa telitinya si kafir barat dalam menghadapi kebangkitn Islam. Bagi sesiapa yg bminat untuk membaca buku tersebut bolehlah mendownload menerusi website yang saya sertakan di atas. Read More »