Wednesday , 17 January 2018
Terbaru

Betul! Orang Ikhlas Selalu Tertindas, Tapi…

Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.

Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini, kata seorang kakak berterus-terang.
Mengapa? balas saya.
Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.

Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?

Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, kakak punya berapa orang anak?
Sengaja saya bertanya soal-soal di luar kotak agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.
Oh ramai encik..
Bagaimana dengan anak-anak kakak?

Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
Kakak, boleh saya bertanya?
Tanyalah encik ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.

Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang menjadi dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?

Dengan cepat kakak itu menjawab, hati ibu encik tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga!

Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisasi ini telah mendapat ganjaran kata saya perlahan. Hampir berbisik.
Maksud encik?kaunseling kerjaya
Tuhan telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Tuhan berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi.
Tidak pernah saya terfikir begitu encik

Tuhan Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.
Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan kebaikan itu?
Maksud kakak?

Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Tuhan berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Tuhan bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?
Itulah yang saya katakan tadi, takdir Tuhan kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!

Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.
Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita

Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.
Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?

Kakak itu tersenyum dan berkata, tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya.
Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?
Pasti ada! Insya-Allah.
Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Tuhanlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita Tetapi Tuhan menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.

Subhanallah!
Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.
Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan? tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.

Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Tuhan Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!
Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.
Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Tuhan Maha kaya, Tuhan mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.

Maksud encik?
Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.
Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!

Giliran saya pula tersenyum.
Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura! terang saya panjang lebar.

Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?
Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Tuhan Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our ceo, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Tuhan tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan
Maksud encik?

Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.
Kenapa?
Kita akan sakit jiwa!
Kenapa?
Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Tuhan yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur, balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Kitab.

Tetapi Tuhan tidak berhenti memberi kata kakak itu perlahan.
Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka, tetapi Tuhan terus memberi Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?
Ah, kita terlalu ego

Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa diperingatkan semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan orang ikhlas tertindas?

Sumber: Email

12 comments

 1. peh best layan perbualan tu… pernah terjadi kat aku gak… kerja ikhlas bagai nak gila… pastu ader org palam aku tak buat kerja boss percaya bulat2 notis 24 hour… peh pedih betul… tapi anggap sahaja hikmah dan bukan rezeki… dapat keje baru syukur memang rezeki murah, … opis lama tutup kerana bankrup pasal banyak kaki bodek la tu kot…

 2. mungkin itulah hasil keberkatan anak membesar degan jayanya..

  sesungguhnya hasil dari rezeki yang halal tu amat berkat sekali jika d bandingkan dgn sifat keje ynag pasti tdk akan membawa kemana jua..huhu

 3. wow..entry ini sgt mndalam..but nice
  secara halus sj Tuhan bls segala kebaikan kita 🙂
  .-= kuyam menulis diblognya tentang.. pandai-pandailah cabut sendiri duri di hati =-.

 4. buat ikhlas.. tanpa mengharapkan balasan..insyallah Allah akan bagi kemudahan dalam lain perkara..
  .-= zik menulis diblognya tentang.. Cara nak lebatkan rambut. =-.

 5. Yang penting dalam soal kerja adalah performance. Usah peduli dengan kaki bodek dan kaki ampu. Apa yang lebih penting teruskan usaha untuk membawa kerjaya ke tahap yang lebih tinggi. Jaga baik kepercayaan yang terlah di berikan. Pegang pada satu, orang yang selalu bodek dan kaki ampu tidak akan kemana. Sebab mereka hanya pakar dalam hal itu sahaja. Perkasakan diri dalam perbagai hal yang boleh membantu kita berjaya di masa hadapan.
  .-= Shaffik menulis diblognya tentang.. Mak Memang Hebat. =-.

 6. Salam…

  Selepas membaca catatan tersebut, ana amat2 bersetuju. Buat kerja mesti ikhlas. Tapi ada sesetengah orang @ majikan yg ambik kesempatan di atas keikhlasan pekerjanya.

  Haa..yg tu plak mcm mana? Hidup ini ada give n take. Setiap manusia bkn shj bertanggungjwb atas dirinya sendiri, malah org lain. Takkan nk diam je kalau kita buat kerja mcm nk mati, tp hasilnya, yg kayanya org atasan. Kebanyakkan pekerja bkn nk dibalas dgn duit. Tp sekurang2nya kalau boss berkata, terima kasih kerana sanggup berkhidmat dgn saya, walaupun gj yg diberikan kecil, pon dh cukup.

  Kita selalu persoalkan keikhlasan pekerja @ saya ambil situasi sekarang rakyat. Tetapi bagaimana dgn sikap majikan melayan pekerja @ pemimpin melayan rakyat.

  Bley bg pandangan?

  • Waalaikumussalam..

   Jawapannya macam ini, kalau bekerja dengan bos yang zalim, berhenti dan carilah kerja lain.

   Kalau diperintah oleh kerajaan yang zalim, lakukanlah perubahan dan tukarlah pemerintah.

 7. Kalau sakit hati dengan bos, baca je kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

  Pagi-pagi, sudah mencemuh,
  Si pemandu terus terdiam mengeluh,
  Bos ini jenis yang kecoh,
  Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

  “Ada pelanggan hendak jumpa”,
  Itulah kata si setiausaha,
  Bos enggan, mengantuk katanya,
  Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

  Bos memanggil mesyuarat mengejut,
  Ada pekerja berjalan bak siput,
  Bos pun menengking sampailah semput,
  Para pekerja terkentut-kentut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*