Tuesday , 25 October 2016
Terbaru

Kartun Islam

Kalendar 2014 Dan Takwim Solat 2014

harga-kalendar-cahaya-islam

Follow Penulis Di Facebook Alhamdulillah tahun ini CahayaIslam.net sekali lagi berjaya menghasilkan kalendar 2014 dan takwim khas untuk tahun 2014. Rekaan kartun kali ini menampilkan 3 kartun wanita muslimah. Biasanya kami hasilkan 1 karekter sahaja. Syukur diberi kesempatan untuk menyiapkan lukisan ini.   Kalendar 2014 Dan Takwin 2014 Dibuka Untuk Pre-Oder! Kalendar 2014 dan takwin 2014 ini masih lagi dalam ... Read More »

Kartun Islam

pesanan-bonda-600x485

Follow Penulis Di Facebook Koleksi lukisan kartun nasihat & panduan dalam Islam. Disertakan dengan pelbagai artikel yang bermanfaat untuk rujukan bersama. Sertai kami untuk menghasilkan pelbagai lukisan kartun Islam yang baik dan menarik untuk berdakwah. Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »

Ilmu, Iman & Amal

berilmu-beriman-beramal

Follow Penulis Di Facebook llmu, Iman Dan Amal Dari Abu Musa r.a katanya, Nabi s.a.w bersabda: “Perumpamaan petunjuk dan ilmu pengetahuan yang Allah mengutuskan aku untuk menyampaikannya seperti hujan lebat jatuh ke bumi. Bumi itu ada yang subur menghisap air, menumbuhkan tumbuh-tumbuhan dan rumput-rumput yang banyak. Ada pula yang keras, tidak menghisap air sehingga tergenang. Maka Allah memberi manfaat dengan ... Read More »

Ya Allah, Tetapkanlah Imanku..

tetapkanlah-imanku

Follow Penulis Di Facebook Apabila iman lemah, maka mudah sekali melakukan dosa dan maksiat. Apabila maksiat meningkat, bantuan Allah untuk dipelihara daripada syaitan berkurang dan tiada. Rasulullah sendiri sering berdoa: “Wahai Allah yang boleh membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di atas jalan agama-Mu”. Baginda juga memohon Allah memelihara hala tuju perasaannya supaya tidak menyimpang dari hala tuju yang ditentukan Allah menuju kepada ... Read More »

Pesanan Imam Al-Ghazali Tentang Kawan

kawan

Follow Penulis Di Facebook Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: “Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.” Riwayat Al-Tabrani Huraian: Kita hendaklah sentiasa mempamerkan keperibadian seorang muslim dalam setiap pergaulan kerana ia merupakan aset penting bagi kejayaan diri serta ... Read More »

Nikmat Suara

lukisan dakwah

Follow Penulis Di Facebook “Ada dua kenikmatan yang kebanyakan manusia rugi (terhalang dari mendapat kebaikan dan pahala) di dalamnya, yaitu kesihatan dan waktu lapang.” (HR. Al-Bukhari no. 6412) Sumber kartun: Tok Wan 2 Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »

Tukar Ucapan Harian Kita Kepada Ucapan Berpahala

mari amalkan

Follow Penulis Di Facebook Bagaimana ucapan salam yang sebenar-benarnya disyariatkan? Jawapan kepada persoalan ini boleh dirujuk kepada sebuah riwayat lain yang menyatakan “Bahawa sudah bertandang seorang lelaki kepada Rasulullah seraya mengucapkan Assalamualaikum. Nabi bersabda “Sepuluh kebaikan”. Kemudian datang yang lain pula sambil mengucapkan “Assalamualaikum warahmatullah”. Nabi bersabda “Dua puluh kebaikan”. Kemudian datang yang lain lagi dan mengucapkan “Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh”. ... Read More »

Saya Sayang Ummi!

saya sayang ibu

Follow Penulis Di Facebook Hari ini kita meninggalkan orang tua kita, akan datang anak-anak pula meninggalkan kita. Meskipun jasad tidak bersama, doa sekurang-kurangnya 5 kali sehari jangan sekali-kali kita lupa kirimkan kepada mereka. Lukisan oleh : Farish Al-Bashar Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »

Aurat Saya Maruah Saya

aurat saya maruah saya

Follow Penulis Di Facebook Mari Bersama Menjaga Aurat! Aurat Kita Maruah Kita! Maruah Kita, Maruah Islam! Maruah Islam, Perjuangan Kita! Oleh Farish. Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »

Jom Beramal Soleh!

Jom beramal soleh

Follow Penulis Di Facebook Kempen Ramai-ramai Masuk Syurga. Tetapi sebelum itu, kita perlukan Rahmat Allah. Walau pahala kita sebesar gunung Uhud, Walau pahala kita seluas lautan, Kita xkan mampu membeli syurga dengan amalan kita itu…. Jadi, sebelum itu, JOM BERAMAL SOLEH!!! Oleh Farish. Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »

Salam Aidiladha

kartun-aidil-adha

Follow Penulis Di Facebook Tajuk: Yendang Teddy Sistem Aplikasi: Macromedia Flash 8 Masa: 5 jam. Untuk resolusi lukisan lebih jelas klik pautan dibawah: http://seniperlahan.blogspot.com/2011/11/aidiladha-artwork-4-all.html   Dilukis oleh Selo Mio.    Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »

Demi Allah, Aku Tidak Akan Menyentuhmu…

1

Follow Penulis Di Facebook Sebuah komik yang mengisahkan kemuliaan hati seorang lelaki muslim yang cintakan Allah. Komik ini diadaptasi dari kisah benar yang.. Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda: Read More »