Friday , 28 October 2016
Terbaru

Hukum Memakai Inai


Follow Penulis Di Facebook

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama IslamPerjalanan Saya Mengenali Islam. Baca ... » Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan HukumJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #1. Baca ... » Pemakaian InaiKetika Perkahwinan Ustaz Don Daniyal. Baca ... » Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Hukum memakai inai bagi wanita

Menurut ulama Mazhab Maliki dan Syafi’ei, wanita yang bersuami disunatkan memakai inai pada setiap masa kerana inai merupakan perhiasan dan keacntikan. Wanita yang bersuami sunat berhias untuk suamiBagaimana Kalau Dah Terlanjur?. Baca ... » sepanjang masa.

Wanita yang tidak bersuami, ulamak(Agama) Apa Itu Bidaah?. Baca ... » mazhab Maliki berpendapat harus, manakala ulamak mazhab Syafi’ei berpendapat makruh kerana dibimbangi berlaku fitnah ke atas diri wanita itu dan orang lain.

Walaubagaimanapun, wanita yang hendak berihram haji atau umrah disunatkan memakai inai mengikut pendapat semua mazhab sama ada yang bersuami atau tidak.

Selain memakai inai di tangan, iaitu dari hujung jari hingga ke pergelangan, wanita juga harus memakai inai di tapak kaki mereka hingga ke buku lali khususnya wanita yang bersuami.

Hukum memakali inai bagi lelaki

Fuqahak semua mazhab berpendapat haramKajian CIA Dalam Menghadapi Kebangkitan Islam....TERBONGKAR AKHIRNYA..... Baca ... » bagi lelaki memakai inai di tangan atau di kaki kerana inai merupakan perhiasan bagi wanita. Lelaki tidak harus meniru wanita sama ada pakaian atau perhiasan sebagaimana sabda Nabi(Agama) Apa Itu Bidaah?. Baca ... » s.a.w. bermaksud:
AllahIblis Penyuluh Jalan. Baca ... » laknat lelaki yang menyerupai atau meniru wanita dan wanita yang menyerupai atau meniru lelaki.”

Antara kata-kata fuqahak dalam masalah ini:

  1. “Adapun menginaikan dua tangan dan dua kaki, maka disunatkan bagi wanita yang bersuami kerana terdapat HadisBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... »-hadis yang masyhur mengenainya. Dan perbuatan itu haram bagi lelaki kecuali kerana keperluan seperti berubat dan sebagainya…” ImamAyah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?. Baca ... » an-Nawawi di dalam kitab ‘Al-Majmuk”
  2. “Dan tidak harus menginaikan dua tangan kanak-kanak lelaki dan dua kakinya kecuali kerana ada keperluan untuk berbuat demikian, tetapi harus bagi wanita…” Al-Fatawa al-Hindiyyah. Dinyatakan di dalam fatwa tersebut tidak harus diinaikan tangan dan kaki kanak-kanak lelaki. Maka lelaki dewasa lebih-lebih lagi.
  3. “Adapun menginaikan dua tangan dan dua kaki, maka disunatkan untuk wanita dan diharamkan untuk lelaki kecuali untuk berubat…” ‘Aun al-Ma’bud Syarh Sunan Abu Daud.

Kesimpulannya, inai adalah perhiasan wanita. Hukum memakainya adalah harus, sunat dan dalam keadaan tertentu makruh, iaitu bagi wanita yang tidak bersuami menurut pendapat fuqahak mazhab Syafi’ei. Bagi lelaki adalah haram kecuali dalam keadaan terpaksa seperti untuk berubat dan sebagainya.

Justeru, adat lelaki memakai inai ketika aqad nikah dan walimahKenapa Lebih Senang Untuk Berzina Dari Berkahwin? #1. Baca ... » adalah tidak selari dengan ajaran Islam dan mesti dihentikan.

*Ada sedikit percanggahan tentang hukum pemakaian inai bagi lelaki antara kenyataanKoleksi Fakta. Baca ... » yang dikeluarkan oleh majlis fatwa dengan keterangan di atas. Percanggahan pendapat adalah perkara biasa, bagaimanapun sebaiknya kita mengambil pendekatan untuk mengelakkan dari menggunakan inai kerana dikhuatiri ia adalah perhiasan wanita yang haram dipakai lelaki.
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*