Thursday , 27 October 2016
Terbaru

8 Etika Pemakaian Wanita Muslimah


Follow Penulis Di Facebook

1. Pakaian itu mestilah menutup auratPerbezaan Kubur Antara Lelaki Dengan Wanita. Baca ... »

Rasulullah saw bersabda :
Telah berkata Aisyah .a “ Sesungguhnya, Asma’ binti Abu Bakar3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » menemui Nabi(Agama) Apa Itu Bidaah?. Baca ... » saw dengan memakai busana yang nipis” Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanitaTidak Tutup Aurat Dikenakan Kompaun RM500!. Baca ... » itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya”.

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badanBadan Kita Anugerah Yang Perlu Dijaga. Baca ... » dari luar.

“Dua orang ahli nerakaKalau Allah Baik, Kenapa Cipta Neraka?. Baca ... » yang belum pernah saya lihat adalah: Kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuanOrang-orang Yang Menanggung Dosa Kerana Seorang Wanita. Baca ... » yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurgaAyah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?. Baca ... » dan tidak akan dapat mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh”. (RiwayatBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » MuslimLelaki Tidak Lagi Seperti Dulu.... Baca ... »).

3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit, tetapi longgar atau selesa dipakai. Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelakiJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... » dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu.

Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » Bin Khattab menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemudian berkata , “Jangan dipakaikan kepada isteriJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... »-isteri kamu!” Lalu seseorang berkata “Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya .” selanjutnya Umar berkata, “Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak”.

4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya (terutamanyya pakaian seperti jilbab atau abaya). Menurut Ibnu Kathir di dalam tafsirnya pakaian wanitaIslamic Fashion Festival Sangat Terpesong Dengan Ajaran Islam!. Baca ... »-wanita pada zaman Nabi(Agama) Apa Itu Bidaah?. Baca ... » saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam).

5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki yang ajnabi. Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh Rasulullah saw sebagai zaniyah, yakni pelacur atau penzina.

“Wanita apabila memakai wangi-wangian , kemudian berjalan melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur. ” (Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi)

6. Pakaian itu tidak bertashabbuh dengan pakaian lelakiKesalahan Pakaian Lelaki Dalam Islam. Baca ... » yakni tiada meniru –niru atau menyerupai pakaian lelaki.

Telah berkata Ibnu Abbas :

“Rasulullah saw telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki”
(Riwayat Bukhari)

7. Pakaian itu tiada bertashabbuh dengan pakaian permpuan-perempuan kafir dan musyrik.

8. Pakaian itu bukanlah libasu sh-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah , untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.

 

..

Dari FB: Kesumawati Muhammad
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
2 comments

  1. nuru hidayatul

    subhanallah… bek untk ingatan brsama. mnta share ek…

  2. qolbyu adzikri

    Subhanallah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*