Wednesday , 26 October 2016
Terbaru

Sebab Apa Awak Kahwin?


Follow Penulis Di Facebook

HUJUNG minggu lalu, ketika meraikan perkahwinanNiqab Orang Malaysia. Baca ... » anakOrang-orang Yang Menanggung Dosa Kerana Seorang Wanita. Baca ... » saudara di Johor Bahru, kedengaran pelbagai ucapan selamat daripada para jemputan. Wajah mempelai berseri-seri kerana bahagia membina mahligai impian. Rata-rata ucapan yang diberikan seperti di bawah:

“Selamat pengantinHukum Memakai Inai. Baca ... » baru semoga berbahagia sehingga ke anak cucu.”

“Selamat berbahagia semoga kekal di duniaJika Hidup 65 Tahun, Mungkin Hanya 2 Tahun Kita Gunakan Untuk Sembahyang!. Baca ... » dan akhiratJika Hidup 65 Tahun, Mungkin Hanya 2 Tahun Kita Gunakan Untuk Sembahyang!. Baca ... ».“

“Selamat pengantin baru, semoga berbahagia.”

Ada yang hadir menyampuk dan bergurau apabila mendengar ucapan tadi dengan kata-kata: 

“Pengantin hanya berbahagia sehingga mendapat cucu, selepas mendapat cucu hilanglah kebahagiaan atau berceraiTambah Anak Untuk Bercerai. Baca ... » apabila telah bosan atau tua.”

“Apalah guna kekal bersama sehingga ke akhirat jika seorang di syurgaAyah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?. Baca ... » dan seorang di nerakaOrang Alim, Dermawan & Orang Mati Syahid Yang Pertama Memasuki Neraka. Baca ... »?”

“Bahagia adalah bersifat sementara dan relatif dengan faktor suasana dan masa.”

Jadi, saya katakan kepadanya, berilah ucapan terbaik (sebenarnya doaBagaimana Jika Nyawa Kita Bergantung Pada Doa Orang Lain?. Baca ... ») daripada sunnah RasulullahMencari Jodoh. Sejauh Mana Kita Perlu Memikat Hati Si Dia?. Baca ... » SAW, maksudnya:

“Semoga AllahOrang Alim, Dermawan & Orang Mati Syahid Yang Pertama Memasuki Neraka. Baca ... » memberi barakah bagi kamu dan memberkati keluarga kamu, dan mengumpulkan kamu dalam kebaikan dan kepada kebaikan.”

(Dalam bahasa Arabnya: Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair)Inlah doa untuk pengantinHukum Memakai Inai. Baca ... » yang diajarkan oleh Rasulullah agar pengantin mendapat kebaikan dan kebahagiaan di dunia (generasi demi generasi dan di akhirat lagi diberkati Allah).

(rujuk artikel ini untuk bacaan lanjut tentang hal ini)

KitaCelik Hati Kita. Baca ... » doakanlah pengantin yang diraikan dengan doa ini. Justeru, asas perkahwinan yang bagaimanakah yang paling membahagiakan? Semua perkahwinan mengharapkan kebahagiaan, tetapi berapa orangkah yang dapat menikmati bahagia? Apakah asas perkahwinan yang membuahkan kebahagiaan berpanjangan?

Maka, tidak ada alasan apa pun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan menderhakai Allah. Kebahagiaan dalam perkahwinan mesti dimulakan dengan langkah yang pertama iaitu pemilihan yang tepat! Pemilihan tepat perlukan kriteria pemilihan. Kita perlu bertindak dengan berhati-hati dan cermat dalam membuat pilihan agar tidak tersalah pilih. Ingatlah bahawa Allah memakbulkan permintaan kita menurut kehendak ‘niat’. Jika kita menginginkan jodoh10 Tanda Bahawa Dia Sesuai Menjadi Pasangan Hidup Kita. Baca ... » baik, mula dari diri sendiri menjadi baik dan carilah di tempat baik pula.

Diriwayatkan daripada Umar3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » bin Khattab bahawa Rasulullah bersabda bersabda bermaksud:

PahalaCelik Hati Kita. Baca ... » perbuatan itu tergantung niatnya, setiap orang akan mendapat pahala sesuai dengan niatnya. Sehingga, sesiapa saja yang berhijrah kerana Allah dan rasul-Nya, maka hijrahnya bernilai di sisi Allah dan rasul-Nya, dan sesiapa saja berhijrah kerana keuntungan dunia atau kerana untuk menikahi wanitaUcapan Maaf Seorang Lelaki Boleh Menyehatkan Jantung Wanita. Baca ... », maka yang diperolehnya hanya terbatas apa yang diniatkannya.” (HadisBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » riwayatBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » Bukhari).

Rasulullah bersabda bermaksud:

“Orang mengahwini wanita kerana empat perkara iaitu hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Oleh itu, carilah wanita yang mempunyai agama (kerana kalau tidak) binasalah dua tanganmu.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Hadis itu tidak hanya merujuk kepada pihak lelakiUcapan Maaf Seorang Lelaki Boleh Menyehatkan Jantung Wanita. Baca ... », malah wanita dalam memilih calon suami10 Tanda Bahawa Dia Sesuai Menjadi Pasangan Hidup Kita. Baca ... ».

Oleh kerana Rasulullah tidak merumuskan bentuk tertentu daripada perkataan binasa, berkemungkinan besar yang dimaksudkan ‘binasa’ adalah penderitaan batin kerana ketegangan yang berlaku akibat salahCelik Hati Kita. Baca ... » memilih teman. Janganlah terpedaya dengan keindahan fizikal dan duniawi semata-mata dan mengaburkan tujuan perkahwinan yang sebenarnya iaitu penyempurnaan ketakwaan kepada Allah. Jodoh memang sudah ditetapkan Allah, tetapi sesuai dengan hukumHukum Merotan Anak Dalam Islam. Baca ... »-Nya, Allah tidak akan menjodohkan seseorang yang soleh dengan seorang penzina. Jika ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka mulalah dengan memperbaiki diri sendiri kerana Allah menetapkan takdir, bahawa:” (Lazimnya) perempuanOrang-orang Yang Menanggung Dosa Kerana Seorang Wanita. Baca ... » yang jahat untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baikPesanan Wanita Untuk Lelaki. Baca ... » dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. (rujuk artikel ini untuk bacaan lanjut tentang hal ini)

Mereka (yang baik) itu adalah bersih daripada (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (daripada Allah) dan pengurniaan yang mulia. “(Surah an-Nur, ayatMudahnya Lafaz Nikah (Sambungan Artikel Lebih Senang Untuk Berzina Dari Berkahwin?) #2. Baca ... » 26)Bagaimanakah kita akan mendapat pasangan sebaik Saidatina Siti Khadijah atau Siti Fatimah jika tidak sebaik Rasulullah atau Saidina3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » Ali3 Kesukaan Nabi.... Baca ... ». Semoga pemilihan yang berdasarkan kepada kriteria di atas akan mendapat kebahagiaan hakiki di dunia dan akhirat.

Sekian…

Artikel ini dipetik dari blog Wadah Wanita Islam dan diubahsuai oleh WanWMA.
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
2 comments

  1. kawin awal baik sebenarnya
    cuma pandangan masyarkat kita lain2

  2. ey….bila time i nie…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*