Friday , 28 October 2016
Terbaru

Perjalanan Hidup Roh Dari Alam Ke Alam


Follow Penulis Di Facebook

Marilah kitaCelik Hati Kita. Baca ... » ingat kembali dan menyakini hakikat kematian. Mengingati MATIBagaimana Jika Nyawa Kita Bergantung Pada Doa Orang Lain?. Baca ... » adalah sebijak2 perbuatan. Tidakkah bijak bila beringat untuk bawa bekalan? Seseorang yang ingin berpergian (contoh, belajar oversea 3 tahun), mesti teringatkan untuk membuat persediaan dan membawa bekalan.

MATI itu pasti. Dan MATI itu sangat dekat. Bagaimana mungkin kita berasa selamat dari MATI ? Sedang hari-hari kita mungkin mati di jalan raya? Untuk mati di jalan raya, tidak perlu naik kenderaan… Hanya berada di tepi jalan sudah memadai.

Bagaimana mungkin kita berasa selamat jika kita berada di dalam bangunan? Sedang bila-bila saja mungkin berlaku litar pintas, lalu kita mati terperangkap dalam api?

Tidakkah kita dengar hal-hal kematian di dada khabar dan TV setiap hari? Setiap mereka yang mati tu, tidak menjangkakan mereka akan mati hari tersebut.

Jadi bagaimana pula kita boleh yakin kita tidak akan mati hari ini?

—————————————————-

Setiap orang Islam(Semasa) Perlukah Malaysia & Indonesia Bersengketa?. Baca ... » wajib mempercayai Hari Kiamat. Terdapat 5 alam yg dilalui oleh setiap manusia iaitu:

1. Alam Roh

2. Alam Rahim

 • Selama 120 hari berada didalam rahim (tidak lagi mengingati segala peristiwa Alam Roh).

3. Alam DuniaJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... »

4. Alam Kubur

“Sungguhnya Kubur itu adalah suatu kebun antara kebun-kebun SyurgaAyah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?. Baca ... » ataupun satu lubang antara lubang-lubang NerakaKalau Allah Baik, Kenapa Cipta Neraka?. Baca ... »”.

5. Alam Mahsyar

# Di dalam Surah Al-Waaqi’ah Allah menyebutkan pada permulaan keadaan/suasana Kiamat Besar di mana manusia terbahagi kepada tiga golongan :

 1. Muqarrabiin (Orang yang didekatkan kepada Allah); iaitu orang-orang yang dapat memasuki Syurga diperingkat awal.
 2. Abraar (Baik-kebaikwan); iaitu orang-orang yang baik-baik; mereka ini ialah golongan Kanan (Golongan Bertuah Peringkat Kedua).
 3. Fujjaar (Jahat-jahawan); iaitu orang-orang yang jahat-jahat; mereka ini ialah golongan kiri (golongan celaka/sial).

Kemudian Allah menyebutkan diakhirnya keadaan Kiamat Kecil di mana manusia terbahagi kepada tiga golongan juga iaitu:

 1. Muqarrabiin.
 2. Golongan Kanan.
 3. Golongan Pendusta Yang SesatTerbongkar! Agenda Kristian Untuk Malaysia Di Jerusalem. Baca ... ».

Peristiwa di Padang Mahsyar

Manusia dibangunkan dalam keadaan telanjang melainkan mereka yang beriman. Jalan masing-masing tidak kenal antara satu kecuali 7 golongan. Mengikut Riwayat, Rasullullah saw dan Nabi Ibrahim as diberi pakaian terlebih dahulu diikuti yang lain (para Nabi Sahabat dan mrk yg beriman).

7 golongan:

 1. Pemimpin yang adil.
 2. LelakiKawan Lelaki.... Baca ... » yang terikat hatinya dgn masjidIblis Penyuluh Jalan. Baca ... ».
 3. Lelaki yang bersedekah tetapi tidak diketahui.
 4. Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
 5. Lelaki yang diajak oleh wanitaOrang-orang Yang Menanggung Dosa Kerana Seorang Wanita. Baca ... », tetapi dia menolak dgn kata “Aku takut pada Allah”.
 6. Lelaki yang senantiasa mengingati Allah dan takut pada Allah.
 7. Bertemu kerana Allah dan berpisahCara Memutuskan Hubungan Cinta?. Baca ... » kerana Allah.

(Di dalam Al-QuranWanita Tua Yang Berbicara Hanya Menggunakan Ayat-ayat Al-Qur'an. Baca ... » jika ia dirujuk sebagai lelaki maka ada juanya bermaksud atau bersama perempuanOrang-orang Yang Menanggung Dosa Kerana Seorang Wanita. Baca ... »). Setelah 40 thn (di Mahsyar) iaitu 1 tahun bersamaan 50,000 tahun di dunia, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian terdengar suara “pergilah berjumpa dgn para Nabi”.. maka yang mengetuai setiap kumpulan ialah para ulama dan para ambia.

Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam menyatakan beliau juga ada melakukan dosaCelik Hati Kita. Baca ... » kerana memakan buah larangan di syurga maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh, Nabi Ibrahim, Nabi Musa, Nabi IsaTempat Yang Mungkin Akan Turunnya Nabi Isa. Baca ... » (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah saw. Rasullullah saw memohon kepada Allah dan syafaat baginda telah meletakkan Padang Mahsyar menjadi tempat

*Manakala orang kafir dan syaitanApabila Syaitan Menulis.... Baca ... » akan dikumpulkan disekeliling Neraka Jahanam.

“Oleh itu, demi Tuhanmu (wahai Muhammad)! Sesungguhnya Kami akan himpunkan mereka yang kafir itu beserta syaitan-syaitan di Padang Mahsyar, kemudian Kami akan bawa mereka duduk bertelut di keliling Neraka Jahanam.” Surah Maryam Ayat 68

Kemudian manusia meniti Siratul Mustakim yang mana perjalanannya mengambil masa 15,000 tahun perjalanan (persamaan di dunia tidak dinyatakan). Dan setiap 1000 manusia yang meniti hanya tinggal 1 sahaja yang akan berada di titian sirat (iaitu mereka yang beriman dan beramal soleh) untuk meneruskan perjalanan ke syurga (sepantas kilat bagi mereka yang beriman). 999 manusia akan jatuh kebawah dari sirat dan akan tiba didasar neraka setelah 60 tahun. (*Mengikut Riwayat, anak(Umum) Didik Anak Kita Mulai Sekarang. Baca ... » yang meninggal sewaktu kecil akan menunggu ibubapanya di atas sirat).

*Dan demi sesungguhnya! (Nabi Muhammad) telah melihat (malaikat Jibril3 Kesukaan Nabi.... Baca ... », dalam bentuk rupanya yang asal) sekali lagi, Di sisi “Sidratul-Muntaha”; Yang di sisinya terletak syurga “Jannatul-Makwa”.(Nabi Muhammad melihat Jibril dalam bentuk rupanya yang asal pada kali ini ialah) semasa “Sidratul-Muntaha” itu diliputi oleh makhluk-makhluk dari alam-alam ghaib, yang tidak terhingga. Surah An-Najm Ayat 13-16

*Kesimpulannya : Mati adalah benar, hidup kembali di Alam Barzah dan Alam AkhiratJika Hidup 65 Tahun, Mungkin Hanya 2 Tahun Kita Gunakan Untuk Sembahyang!. Baca ... » adalah benar. Amatlah ruginya jika kita leka di dunia yang masanya sungguh singkat namun amalan dan sumbangan kita terhadap agama Allah amatlah besar pada ketika itu untuk menghadapi Alam seterusnya. Diceritakan kisah didalam Al-QuranAl-Quran Terpelihara Dari Kebakaran. Baca ... » di mana manusia akan menyesali di atas kelalaian mereka di dunia sebaik sahaja melihat api neraka.

Wallahuwa’lam.

Rujukan :
Tazkirah Ustaz Zawawi UIA – Kursus Pengurusan Jenazah MAS pada 07/09/2001

# Suka-Duka Roh di Alam Barzah – Abdullah Al-Qari
*Diambil dari Kitab/Al-Quran oleh penulis

Sumber
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
9 comments

 1. Cahaya Islam..Terima kasih kerana memberi info Yang Sangat berguna… akan saya kongsikan bersama rakan Dan sahabat handai untuk manfaat bersama…

 2. ttima kasih info brguna datas..pertama kali sy membaca artikel spt ini hati sy mula trsntuh dan sy trpkir bla sy nk tp skang sy dh mula ubah sikap sy prlhan2…terima kasih byk2…mintak kogsi dlm fbook sy…

 3. saya tertarik dengan info yang saudara kongsikan.. mohon kebenaran untuk share kan bersama rakan2..

 4. Aliesofie Joseph

  Mohon share

 5. masyaallah.. peringatan yg menginsafkan kita semua..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*