Monday , 22 May 2017
Terbaru

Islamic Fashion Festival Sangat Terpesong Dengan Ajaran Islam!

Sebagai orang yang berusaha kuat memartabatkan pakaian Islam mengikut panduan yang ditetapkan oleh ajaran Al-Quran dan Sunnah, saya menentang keras pakaian ‘Islam’ yang dipamerkan semasa Islamic Fashion Festival yang dianjurkan baru-baru ini.

Kenapa saya menentang? Anda boleh semak sendiri gambar-gambar pakaian yang diragakan oleh beberapa orang model perempuan di bawah. Bagi saya ia adalah satu penghinaan yang cukup memalukan. Adakah sehingga begini mereka bebas menghasilkan pakaian-pakaian untuk orang Islam? Apa yang menyedihkan ia dirasmikan sendiri oleh pemimpin tertinggi negara yang semua orang tahu mereka beragama Islam.

Lihat gambar di bawah:

Dan inilah orang-orang yang bertanggungjawab menganjurkan, meluluskan dan mengiktiraf festival pakaian Islam yang terpesong ini:

Di bawah saya sediakan petikan berita tentang perkara ini:

ISLAMIC FASHION FAST BECOMING LUCRATIVE BUSINESS, SAYS ROSMAH

KUALA LUMPUR, Aug 10 (Bernama) — Islamic fashion is fast becoming a lucrative business with the current market estimated to be worth more than US$96 billion (RM302 billion) a year, said Datin Seri Rosmah Mansor.

Rosmah, wife of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, said it was an enormous market that had yet to be fully tapped.

“The global Muslim population comprises one of the fastest-growing consumer markets in the world, hence representing a major growth opportunity for businesses around the globe, including in the fashion sector,” she said at the opening of the Malaysian-inspired festival, the Islamic Fashion Festival (IFF) Gala Dinner and Fashion Show, at the Monaco Sporting Club in Monte Carlo Monday night. The text of her speech was released here.

The event was attended also by, among others, Prince Albert II of Monaco, Qatar Prime Minister Sheikh Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, Najib and Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Rosmah said that according to the prestigious Dubai French Fashion University Esmod, over half of the world’s 1.6 billion Muslim population is spending a substantial part of their annual income on fashion and accessories.

“This recent interest in Muslim fashion signals the changing dynamics of the ever-increasing interaction among Eastern and Western cultures. Nowadays, Muslim women can choose from a broad selection of designs to create a look that matches their values, traditions and tastes, without compromising any of the three,” said Rosmah.

She said that thus “the fashion players would do well to plan ahead so as not to miss the proverbial boat in capturing this lucrative segment of fashion”.

Rosmah said major clothing retailers had been busy highlighting how top brands like Anne Klein and Ralph Lauren were already producing fashion lines that met the Islamic requirement of full coverage.

“In the same vein, it is interesting to note that even as the great ‘veil’ debate raged in France, the country, being the fashion capital of the world, remains as one of the world’s major exporters for Muslim couture ‘abayas’ and ‘niqabs’.

“Clearly, politics notwithstanding, those in the fashion business are increasingly aware of the burgeoning demand for Muslim apparel worldwide,” she said.

Rosmah said she hoped that Monaco could emerge as one of the gateways to the European market for Islamic-inspired fashion from Malaysia and the rest of Asia.

On IFF, she said its main mission was to capitalise on fashion as a platform to bring together designers and fashion enthusiasts of different cultures, religious backgrounds and race to bring Islamic Couture into the mainstream of style and fashion.

Since it was started in 2006, IFF has spread its wings to Jakarta, Dubai, Abu Dhabi and New York, featuring the works of more than 200 designers, and had showcased a varied choice of styles and looks for Muslim-dressing, decidedly different from the stereotypical impressions of Islamic apparel held by many.

“The Islamic Fashion Festival is precisely intended to end the myth that a Muslim woman cannot posses a sense of style. On the contrary, Islamic dressing is a style of its own, and today it is beginning to attract more and more attention, as mainstream trends become increasingly bold, sensual and provocative which is unappealing to the more conservative consumers,” she said.

In fact, in affirming the coming-of-age of Muslim fashion through the impressive collections, Islamic fashion is now considered as the breath of fresh air in a global culture, she said. – Bernama

Lagi berita – (Di bawah adalah petikan tulisan yang diambil dari Facebook)

Malaysia Moves on Islamic Fashion Market

Bagi sesiapa yang tak percaya berkenaan IFF ini, anda cubalah melawat page official dorang, ISLAMIC FASHION FESTIVAL AND DESIGNER

Saya faham masalah orang kita terutamanya perempuan yang memang suke berfesyen terutama sekali fesyen yang lain dari yang lain yang boleh menarik perhatian orang ramai terutama sekali dari golongan lelaki. Kepada golongan wanita, tolonglah baca dan hayati nota saya Tabarruj – Satu PenjelasanTrend Terbaru Tudung di Malaysia – Ala2 Sisters Church dan Bila Wanita Hilang Malu.

Maaf kalau kamu merasakan saya kolot dan tak up to date punye orang…Tolong betulkan jika saya ade melakukan kesalahan dalam nota-nota saya…Saya sedia menerima pendapat. Tapi ingatlah, kadang-kadang kejahilan kita terserlah ketika kita mengeluarkan pendapat yang kita rasakan relevan dengan sesuatu isu semasa terutama sekali isu berkenaan dengan agama.

Thanks sudi luangkan masa untuk membace notes saya

..paan..

23 comments

  1. slm .memg memalukan festival pakaian islamik tp x menonjolkan ciri2 keislaman, mereka y terlibat seperti mencerca dan mempersendakan garis panduan berpakaian islam. bila trikut dgn budaya popular y berpaksikan keuntungan n trend..ini lah natijahnya…sbnrnya isu ni pernah dikemukakan hisamuddin rais yang anti-kerajaan..mmg sy brsetuju dgn pendapat dia bhw mereka smuany OKU..
    namun y sdh pemimpin y islam ini y merasmikan benda cm ni….

  2. Pemimpin menjadi contoh dan ikutan kepada rakyatnya. Jika mereka gagal memahami konsep dan maksud Islam yang sebenarnya maka mereka akan tetap gagal untuk menterjemah dan mencerminkan maksud Islam itu sendiri. Rasulullah adalah sebaik-baik pemimpin.

  3. astaghfirullahal’azim…
    festival yang mencemarkan islam… tiada ciri islamik langsung.. pendedahan aurat yang melampau… semoga semua yang terlibat diberikan hidayah oleh Allah agar mereka tahu mana yang betul, mana yang salah….

  4. melampau..sudah la dedah aurat.. siap ade pakaian dri bangkai binatang.. memalukan!!! semoga Allah memberi pengajaran kpd mereka..

  5. begitulah jadinya apabila ISLAM hanya pada nama..letak je nama Islam…konon akan jadi halal semuanya..semuanya boleh..pasal die pemimpin tertinggi…

    dosa tanggung la sendiri………

  6. huuu… gila sikit2 dah la diorang ni. btw, the facebook link might not be usable anymore. they have taken out all related pictures…

  7. sakit mata melihatnya, tu belum kira sakit lagi dalam hati yang nak mentafsirkan maksud sebenar festival pakaian Islam. Bagi mereka itu semua seperti mainan fesyen jer…

  8. ape lah nk jadi….peminpin ngara islam…bini tudung kpl x pkai…buat pula fesyen islam dedahkan aurat dgn scre rasmi…fesyen ape la mcm tuh…yg menampakkn aurat…ini dah akhir zaman…astagfirullahul azim..

  9. patut tukar nama jer festival ni jadi anti islamic fashion festival…

  10. salam brother,
    sy rasa semua orang perlu fahami yg berpakaian bertujuan untuk menutup aurat, jadi kalu berpakaian dijadikan sbg fashion, maka beginilah jadinya, soal aurat dah tidak ambil peduli

  11. ya itu dia pakaian paling islamik skali!!!rambut mesti tersembul keluar baru islamik…

    lepas satu,satu lagi karenah yg diorg tunjukkan seolah-olah mereka menganggap agama itu hanya budaya semata-mata.

    ini hanya membuka jalan kepada golongan kafir utk menjatuhkan lagi martabat agama kita.ironinyakan kita sepatutnya mendidik mereka ke jalan yg benar.

    satu cara saje nak memperbaiki situasi ni-
    klu mereka tak mahu memperbaiki kesalahan mereka, mereka tidak perlu dipilih sebagai pemimpin sbbnya kejahilan mereka dah sampai ke tahap maksima.bygkan la apa lagi akan jadi selepas ni klu kita tak bertindak segera.

  12. kalau pemimpin jahil… jgn ajak org jadi jahil sama… zaman jahiliah… org buat jahat kerana tak berilmu… tp zaman skrg org buat jahat kerana taksub pada pemimpin… tu yg salah…

  13. betol tu..sepatutnya orang macam tu x layak jadi pemimpin negara islam.macam tak tau agama.merendahkan martabat agama islam.agama islam bukan sesuatu yang boleh di bolak balik macam tu.kalau Tuhan bolak balik hati diaorang tak ke naya.astaghfirullah…moga2 diaorang sedar.

  14. fesyen islamic ? i see .. fesyen islamic dedah belakang ? fesyen islamic terbentuk pinggang ? fesyen islamic tocang tudung macam topi ahli silap mata ? fesyen islamic kain melebihi buku lali ? btl la tu .. pndai sangat la tu ..

  15. Ish2..mmg tak patut..agak2 la if nak design ikut trend pun. Dah namenye Islamic ikut la panduan Islam yg betul. Nanti tak psl2 org luar pndg serong pd Islam. Mcm mane la Islam nk dekat pada hati dorang mcm tu..

  16. apa nak buat… dah org yg anjurkan (rosmah) pown islamnya xbetul.. rosmah nak pakai pakaian BARAT tpi xdapat.. nak jadi contoh rakyat.. ISLAM katanya.. 2 yg dicntumkan BARAT dgn ISLAM.. hasilnya.. ROSMA jew kowt sanggup pakai (sebagai org ISLAM)..

  17. astaghfirullahal a’zim.mcm mne la nk dekatkn org bukan islam dgn islam kalau org islam sendiri pun masih tidak faham.nk berfashion pun ade batasnya.aurat tetap aurat.sedihnya la mcm ni.bukan ape.tkut remaja2 dr golongan hawa yg msih mncari2 ttg identiti islam get confused dan terpengaruh dgn bnde mcm ni.nauzubillah.so,marilah kita tunjukkn kpd dunia yg this is really not how muslimah shud wear!!buat perubahan pd diri kita dan sebar2 kan lah kpd rakan2 ttg dress code utg org islam yg sebenar.peringatan kpd diri sndiri juge.iA 🙂

  18. astaghfirullahhala’zim…ni bkn fesyen islamic klau dh mdedah kn aurat yg spatut nye di tutup…msih ade lg yg tdk fhm mksud aurat …smoga mereka dikurnia kan hidayah dari Allah S.W.T.

  19. apakah masih punya islam pada diri tatkal memakai pakaian tersebut…?
    lalu bagaimana ia dikatakan sebagai fesyen islam…?
    benarkan memperagakan pakaian / atau fesyen pada wanita islam itu di bolehkan…?
    kenapa adanya pengharaman penyertaan umat islam dlm ratu cantik oleh krajaan mlysia…?
    jadi bagaimana dengan “fesyen islamik” ini adakah ia berbeza dr ratu cantik…?
    bukankah mereka memperagakan badan dan pakaian sebagai alat untuk memikat nafsu penonton…?
    adakah islam sebegini yang akan kalian pemimpin akan semai pada anak bangsa kami…?
    apa ertinya islam pada nama kami…?
    untuk di pamerkan atau untuk diamalkan..?

  20. I read this article completely on the topic of the comparison of hottest and previous technologies, it’s amazing article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*