Friday , 28 October 2016
Terbaru

Hadis Tentang Solat Di Awal Waktu


Follow Penulis Di Facebook

Kita sering mendengar tentang kebaikan solatBagaimana Kamu Bersolat?. Baca ... » di awal waktu, namun kita jarang sekali mempelajari sumber sebenar tentang hal tersebut. Kali ini kita akan belajar serba sedikit tentang hadisBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... »-hadis berkaitan dengan solat di awal waktu.

Hadis-hadis umum berkenaan solat di awal waktu:

1-“Solat di awal waktu ; perolehi keredhaan AllahOrang Alim, Dermawan & Orang Mati Syahid Yang Pertama Memasuki Neraka. Baca ... », dan di akhirnya mendapat keampunan Allah” ( RiwayatBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » At-Timidzi tetapi Albani mengatakan Mawdhu)

2-“Ditanya Nabi(Agama) Apa Itu Bidaah?. Baca ... » SAW , apakah amalanKepercayaan Melayu, Amalan Khurafat dan Adat Resam. Baca ... » yang terbaik, maka jawab Nabi : Solat di awal waktu”. ( Riwayat At-Tirmidzi dan Abu Daud, Albani : Sohih)

3- Nabi SAW bersabda. Ertinya : “Tangguhlah sehingga sejuk bagi solat zohor, kerana kekuatan panas (matahari) adalah dari bahang nerakaOrang Alim, Dermawan & Orang Mati Syahid Yang Pertama Memasuki Neraka. Baca ... » jahannam.” ( Hadith Shohih riwayat Al-Bukhari)

4- Nabi SAW bersabda : Ertinya : “Kiranya tidak menjadi keberatan bagi umatku , nescaya akan ku arahkan mereka agar melewatkan solat isyak (jemaah) sehingga 1/3 atau ½ dari malam”.

5- Nabi SAW bersabda : Ertinya “Jangan kamu melewatkan solat kerana makanan dan juga lainnya”. (Riwayat Abu Daud , Al-Albani menyatakannya Dhoif)

6- Nabi SAW Bersabda : Ertinya : “Lewatkanlah solat fajar, kerana ia lebih agung ganjarannya” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Nasaie, Abu Daud dan Ibn Majah. Tirmizi menyatakan ia Hadith Hasan Shohih , bagaimanapun Al-Haithami menyatakan dalam rawinya terdapat Abd Rahman Bin Zaid, ia adalah Dhoif)

Pandangan para fuqaha mazhab seperti berikut :

Mazhab Hanafi:

Sebaik waktu adalah di awalnya, kecuali Subuh dan Asar, Hanafi berpandangan lebih afdhal ditunaikan subuh ketika hampir terang, bagi meramaikan jemaah di masjidIblis Penyuluh Jalan. Baca ... ». Merka berdalil dengan hadith yang keenam di atas. Bagaimanapun Majoriti Mazhab mengatakan Subuh ketika gelap (awal waktu) lebih afdhal. Adapun sebab afdhal melewatkan solat asar, kerana bagi membolehkan solat sunat sebanyak mungkin sebelumnya.

Mazhab Maliki:

Sebaik-baik waktu adalah permulaannya samada jemaah atau bersendiri, zohor dan lainnya. Mereka berdalilkan kepada hadith yang pertama, kedua dan kelima tadi. Lalu semua jenis solat adalah afdhal diawalkan kecuali jika menunggu jemaah sampai.

Mazhab Hanbali:

Afdhal waktu adalah di awalnya kecuali Isyak dan Zohor. Melewatkan Isyak hingga ke 1/3 malam adalah afdhal kiranya tidak menyukarkan makmum. Ia berdasarkan hadith ke empat di atas. Adapun waktu Zohor berdalilkan hadith ketiga.

*Mazhab Syafie:

Disunatkan menyegerakan solat semuanya kecuali Zohor, disunatkan menunggu sedikit redup dan kurang panasnya. Pandangan ini berdasarkan hadith ketiga di atas.

Kesimpulan:

Umumnya, solat di awal waktu lebih afdhal ketika tiada maslahat-maslahat lain yang ingin dicapai seperti meramaikan jemaah bagi waktu subuh, memperbanyakkan solat sunat sebelum asar, membolehkan Qiamullail bagi Isyak dan menyejukkan bahang bagi Zohor. Tanpa alasanMinyak Oh Minyak.... Baca ... » dan maslahat tadi maka, semua solat adalah afdhal di awalnya.

Sumber : Zaharudin.net
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*