Saturday , 22 October 2016
Terbaru

Cara Membayar Hutang Selepas Mati


Follow Penulis Di Facebook

Kini hampir semua manusia mempunyai hutang. Umat IslamJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... » juga tidak terlepas dari menanggung hutang puluhan dan mungkin ratusan ribu ringgit. KitaCelik Hati Kita. Baca ... » telah dididik dan diajar untuk hidup dengan berhutang sana sini. Bagaimanapun berhutang tidaklah salahCelik Hati Kita. Baca ... », yang salah jika tidak mahu membayarnya. Soalnya sekarang kita bukan tidak mahu membayar tetapi belum punyai wang(Perniagaan) Bagaimana Firefox menghasilkan wang?. Baca ... » untuk melangsaikan semua hutang.

 Sabda Rasulullah: “Jiwa orang mukmin akan tergantung dengan hutangnya (iaitu tidak dihukum selamat atau celaka) hingga dia menjelaskan hutangnya.”

Sabda Rasulullah: “Sesungguhnya sebesar-besar dosaCelik Hati Kita. Baca ... » di sisi AllahJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... » ketika seseorang hamba itu berjumpa dengan Allah nanti selepas dosa besar lain yang ditegah ialah seseorang lelakiJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... » yang berjumpa dengan Allah pada hari hisab dengan mempunyai hutang yang belum dijelaskan lagi.”

Sabda Rasulullah bermaksud: “Semua dosa orang yang matiBagaimana Jika Nyawa Kita Bergantung Pada Doa Orang Lain?. Baca ... » syahid diampuni kecuali hutangnya.” (HadisBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » riwayatBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » Bukhari, Tarmizi, An- Nasai’ dan Ibn. Majah)

Rasulullah sendiri tidak akan menyembahyangkan jenazah orang yang masih mempunyai hutang. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Saidina3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » Ali3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » bahawa apabila didatangkan kepada Rasulullah satu jenazah, Baginda tidak akan bertanya mengenai amalanJika Hidup 65 Tahun, Mungkin Hanya 2 Tahun Kita Gunakan Untuk Sembahyang!. Baca ... » si mati, tetapi bertanya apakah si mati mempunyai hutang atau tidak. Jika si mati mempunyai hutang, Rasulullah menyuruh sahabatnya menyembahyangkan jenazah itu atau Baginda meminta sesiapa yang sanggup menaggung hutang si mati. Jika tiada, maka hutang itu akan diserah atau ditanggung oleh pihak Baitulmal.

Sumber: Petikan buku Budaya Berhutang: Amalan Dan Akibatnya. Terbitan Jabatan Agama IslamMemetik Madah Dakwah Di Taman Syurga. Baca ... » Selangor.

Petikan di atas penunjukkan betapa pentingnya membayar hutang. Jika kita mati hutang tidak akan terhapus begitu sahaja sebaliknya ia perlu dijelaskan oleh orang yang masih hidup. Jika tidak roh kita tidak akan tenang di sana. Kita tidak tahu bila kita akan matiLarangan Meminta-minta Mati. Baca ... », entah esok atau lusa. Sempatkah membayar hutang sebelum mati?

Renung sejenak, seandainya kita mati, ada tak  sesiapa yang masih hidup yang kita kenal sanggup membayar hutang kita? Mampukah mereka membayar hutang kita yang banyak itu? Adakah kita punyai harta yang boleh mereka gunakan untuk membayar hutang tersebut? Dan adakah mereka akan jujur membayar hutang-hutang itu atau mereka akan menggunakan harta tersebut untuk kepentingan mereka sendiri?

Jawapannya tentu agak mengecewakan kita. Oleh itu kita perlu bersiap sedia merancang satu strategi untuk memastikan hutang kita terbayar selepas kita mati.

Dapatkan Perlindungan Takaful

Ya! Dapatkan perlindungan Takaful atau apa-apa insuran Islam yang mampu memberikan kita wang selepas meninggal duniaJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #2. Baca ... ». Kita memang tidak akan menggunakan lagi wang tersebut memandangkan kita telah meninggal dunia, tetapi wang itulah yang akan menjadi penyelamat kita untuk melangsaikan hutang. Elakkan membeli insuran konvensional yang haramJawapan: Cara Memutuskan Hubungan Cinta #1. Baca ... ». Perbuatan ini hanya akan menjadikan mayat kita lebih seksa di alam barzakhOrang Alim, Dermawan & Orang Mati Syahid Yang Pertama Memasuki Neraka. Baca ... » sana.

Tulis Wasiat Atau Beri Ingatan Kepada Pasangan Kita.

Tulis wasiat atau senarai lengkap keseluruhan nama orang yang kita hutang berserta alamat, no. telefon dan apa-apa maklumat mereka untuk dihubungi supaya orang yang hidup boleh membayar hutang kita kepada mereka tanpa sebarang masalah. Carilah orang yang boleh dipercayai seperti suamiMembina Syurga, Bukan Neraka (Sambungan Artikel Lebih Senang Untuk Berzina Dari Berkahwin?) #3. Baca ... », isteriMembina Syurga, Bukan Neraka (Sambungan Artikel Lebih Senang Untuk Berzina Dari Berkahwin?) #3. Baca ... », ahli keluarga dan seumpamanya. Mereka boleh menggunakan wang pampasan dari perlindungan Takaful yang kita sertai itu untuk menjelaskan segala hutang kita.

Artikel ini hanyalah satu cadangan dan alternatif dari penulis. Tidak semestinya cara ini sahaja yang tepat. Menyegerakan pembayaran hutang sangat dituntut dalam Islam. Bagaimanapun kita perlu juga membuat persediaan seandainya ajal kita menjelma lebih awal dari yang disangkakan. Di bawah ini saya kongsikan amalan-amalan doaBagaimana Jika Nyawa Kita Bergantung Pada Doa Orang Lain?. Baca ... » untuk membebaskan diri dari belenggu hutang:
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*