Monday , 22 May 2017
Terbaru

APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA

Assalamualaikumwbh.

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, orang kita begitu gah dan taksub dengan budaya ‘pandang ke barat’.

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol.april_fools_day

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahawa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke perlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

Sumber:http://www.facebook.com/photo.php?pid=52845&id=100000752848484&comments&alert#!/note.php?note_id=380311658093

18 comments

  1. syabas bro wanma, artikel fakta yang perlu diketahui oleh org muslim yg sibuk nak celebrate hari april fool ni….
    .-= etomyam menulis diblognya tentang.. Terkini:Penapis Rokok Mengandungi Darah Babi =-.

    • Terima kasih…semoga informasi seumpama ini mendapat perhatian ramai. Sedih betul jika rakan2 muslim kita menyambut april fool yg merupakan sejarah hitam buat kaum muslimin…

  2. Salam..
    Alhamdulillah dgn post yang ini sb ia menyedarkan kita sbg org islam agat tidak terlalu mengikut ternd yang terkutuk ini..

    dasar kristian mmg slu shaja nak menjatuhkan maruah islam dimata dunia..

    Tuhan selamatkan kami..
    .-= Suri menulis diblognya tentang.. Petua Menghilangkan Bintik Hitam =-.

    • Wa’alaikumusalam..

      Sama2 kita mengambil iktibar dari fakta sejarah hitam ini..semoga Allah selamatkan kita semua dari amalan kristian, yahudi, israel dan amalan2 org kafir laknatullah…

  3. setuju tuh … erm apa yang paling penting, jangan sambut hari2 yang tak elok dari barat nie.. bukan mereka2 nie tak tahu.. cuma nak berseronok je sebenarnya.. tak nampak apa yang tersirat..
    .-= zik menulis diblognya tentang.. Sambut Program Earth hour di kampung baru. =-.

  4. Ada agenda yg tersirat tu…
    .-= ayiee69 menulis diblognya tentang.. =-.

  5. jangan terikut2 sgt budaya barat. banyak yg barat raikan hari ni ada kaitan dgn Islam antaranya ialah April Fool nilah..
    .-= Amir menulis diblognya tentang.. Tingkatkan Trafik Blog Melalui Facebook Fan Page =-.

  6. Itulah, jangan sambut je tanpa usul periksa..
    .-= Anjung Web menulis diblognya tentang.. “APRIL FOOL’S DAY” =-.

  7. ye la..lg 1 masyarakat skrg ni suka sgt meraikan hari valentine..kononnya hari memperingati kekasih..sdgkan hari trsebut diraikan bg merayakan kemenangan puak Kristian yg dpt mengalahkan org Islam dlm perang Salib..

    tp yg herannya ada yg dah tau tp masih lg nak meraikannya..so jauhkanlah dr terikut2 dgn budaya macam tu..

    sekadar perkongsian…renung2kan.. 🙂
    .-= Kak Lina menulis diblognya tentang.. =-.

  8. Salam Wan,
    Mohon izin, ksu tumpang muatkan dlm; http://duniakusiapayangtau.blogspot.com/
    Tkasih banyak..
    .-= kak suhana menulis diblognya tentang.. APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA =-.

  9. jahat.mrka mmg kejam.tapi hari ni mana2 suri pge mrka asyik dgn april fool je,suri marah dlm hati..

  10. jahat.mrka mmg kejam.tapi hari ni mana2 suri pge mrka asyik dgn april fool je,suri marah dlm hati..
    .-= Suri menulis diblognya tentang.. Petua Menghilangkan Bintik Hitam =-.

    • Apa boleh buat..sabar jer la..masyarakat kita terlalu mudah terikut2 dengn ajaran diorang..kebanyakkannya adalah disebabkan oleh media!

      • benar tu.macam radio pun ada gak buat cam tu..just ingatkan kenagan april fool..pada para pendengarnya..terkilan sungguh..huhu 🙂

        mf sb suri jarang masuk blog wan dan lain2 sb kt pjbt suri mmg bz..maklumlah staff sorang jer..kat umag anak kecik slu mengending2 kat suri depan laptop..tu yg susah sikit..

        ni free pun sb tgok dia tgh asyik main masak2 hehe 🙂

  11. Salam penuh indah dari Indahkasihku.

    Mohon dipersilakan saudara WANWMA menerima award dari Indah sebagai tanda menghargai persahabatan dan sudi hadir ke taman Indahkasihku selama ini. Indah menanti dengan gembiranya.

  12. Sesiapa yang percaya cerita rekaan April Fool ni dan suka2 share tanpa periksa faktanya dah memang kena ‘fooled’ http://www.irfi.org/articles/articles_901_950/truth_about_april_fool.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*