Friday , 21 October 2016
Terbaru

Amalan Di Awal Pagi


Follow Penulis Di Facebook

Awal pagi merupakan waktu pentingUtamakan Yang Utama. Baca ... » untuk menentukan perjalanan hidupPerjalanan Saya Mengenali Islam. Baca ... » kitaCelik Hati Kita. Baca ... » seharian. Mood pagi yang ceria dan gembira akan menghasilkan hari yang indah untuk kita dan orang lain. Perkara yang sebaliknya akan berlaku sekiranya mood pagi kita dimulakan dengan keadaan yang stress dan marah15 Pintu Syaitan & 15 Pintu Menghalang Syaitan Dalam Diri. Baca ... »-marah, ini akan menyebabkan kerjaMotivasi Kerja Oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah. Baca ... » seharian kita akan terganggu dan kualiti kerja kita akan menurun.

Berikut disenaraikan beberapa amalanKepercayaan Melayu, Amalan Khurafat dan Adat Resam. Baca ... » mudah yang boleh kita amalkan pada setiap pagi:

Bangunlah awal pagi-setelah terbangun dari tidur15 Pintu Syaitan & 15 Pintu Menghalang Syaitan Dalam Diri. Baca ... » ucaplah syukur kepada AllahOrang Alim, Dermawan & Orang Mati Syahid Yang Pertama Memasuki Neraka. Baca ... » kerana telah diberikan nikmat kehidupan sehari lagi kepada kita.

Bersegeralah menyucikan diri-ambil wuduk dan tunaikan solatBagaimana Kamu Bersolat?. Baca ... » sunat tahajjud.                                                                                                                                                                                                                    Firman Allah(Motivasi) Kenapa Perlu Berubah?. Baca ... » dalam surah al-Isra’, ayatMudahnya Lafaz Nikah (Sambungan Artikel Lebih Senang Untuk Berzina Dari Berkahwin?) #2. Baca ... » 79:Maksudnya: Dan bangunlah pada sebahagian daripada waktu malam serta kerjakanlah “solat Tahajjud” padanya, sebagai solat tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhiratJika Hidup 65 Tahun, Mungkin Hanya 2 Tahun Kita Gunakan Untuk Sembahyang!. Baca ... » di tempat yang terpuji.

Banyakkanlah berdoa pada waktu awal pagi kerana ia antara waktu mustajab untuk berdoaDaripada Abu Umamah al-Bahili r.a., Rasulullah s.a.w. ditanya oleh seseorang: “Apakah doaJika Allah Belum Makbulkan Doamu.... Baca ... » yang lebih didengar (lebih makbul dan mustajab)?” Baginda bersabda: “Waktu terakhir pada hujung malam dan sesudah solat-solat fardu.” (RiwayatBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » al-Tirmizi)

Lakukanlah solat subuhIblis Penyuluh Jalan. Baca ... » berjemaahDaripada Jundab bin Abdillah berkata, Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Barangsiapa yang solat subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah.” (riwayat ImamAyah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?. Baca ... » Muslim dalam kitab sahihnya)Daripada Ibn Umar3 Kesukaan Nabi.... Baca ... » r.a., Nabi(Agama) Apa Itu Bidaah?. Baca ... » s.a.w. bersabda “Solat berjemaah lebih afdal daripada solat bersendirian sebanyak 27 darjat. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Amalkan membaca Al-Mathurat selepas subuh-Al Mathurat merupakan wirid dan doa harianJika Allah Belum Makbulkan Doamu.... Baca ... » yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w. Baginda adalah orang yang paling mengetahui betapa besarnya ganjaran yang diperolehi dari amalan doa dan wirid tersebut. Wirid, doa, zikir dan istighfar dalam Al-Mathurat ini akan memantapkan jiwa disamping memiliki keutamaan dalam segala aspek kehidupan. Mendidik hatiCerita Cintaku. Baca ... » agar sentiasa merindui Ilahi dan memberi kelapangan hidup(Motivasi) Akhirnya Aral Melintang Juga.... Baca ... » dan kesihatan(Kesihatan) Sembelit. Baca ... » jasmani.

Amalkan solat sunat DhuhaDaripada Ibn Umar r.a., katanya Rasulullah s.a.w bersabda: Firman Allah dalam hadisBinatang Yang Harus Dibunuh Dan Harus Dipelihara. Baca ... » kudsi maksudnya: “Hai anak(Umum) Didik Anak Kita Mulai Sekarang. Baca ... » adam, solatlah kerana-Ku dua rakaat Dhuha pada awal hari nescaya Aku jamin hingga akhir hari tersebut.” (diriwayatkan oleh al-Tabrani dalam al-Kabir)

Marilah kita semua cuba mengamalkan amalan mudah ini setiap pagi. Amalan yang berterusan akan membentuk tabiat, insyaallah tabiat yang baik ini akan menjadi amalan sehingga akhir hayat kita. Daripada Aisyah r.ha., Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: “Amalan yang paling disukai di sisi Allah Taala ialah sesiapa yang melakukan amalan itu secara berterusan sekalipun sedikit.” (Riwayat Muslim).

Wallahua’lam.

Sumber.
Masukkan Email Anda Di Sini Untuk Mendapatkan Artikel Akan Datang Dari Blog ini Terus ke Email Anda:
3 comments

  1. Asalamualikum.terima kasih kerna mengajarkan amalan dipagi hari.moga kta dapat hidayat dan pertunjuk untuk meneruskan kehidupan seharian.terima kasih.

  2. ALHAMDULILLAH…
    Semoga diredhai amalan2 ini oleh NYA..

  3. assalamualaikum..boleh ke sy nk share artikel yg sgt bermanfaat ni utk amalan bersama? sy akan link kan page ni.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*